Само в САЩ болестта на Паркинсон се диагностицира при над

...
Само в САЩ болестта на Паркинсон се диагностицира при над
Коментари Харесай

Недобре измитите плодове – причина за Паркинсон


Само в Съединени американски щати заболяването на Паркинсон се диагностицира при над 50 хиляди души всяка година. В световен проект годишно се откриват стотици хиляди нови случая. Повишената периодичност на разпространяване на болестта през последните десетилетия е мотив американските учени да проведат огромни изследвания за определяне на аргументите за тази отрицателна наклонност. И изследванията дават резултат. Установява се, че всеки от нас непрестанно се излага на фактори, които покачват риска от Паркинсон , а един от т ези фактори са пестицидите, с които се третират селскостопанските артикули и най-много плодовете.

Установено е, че главен рисков фактор за развиване на заболяването на Паркинсон е наследствената обремененост. Веднага след нея обаче се подреждат някои външни фактори, а честото излагане на някои химикали е водещ измежду тях. Оказва се, че недобре измитите плодове може да усилят риска от невродегенеративни процеси и развиване на Паркинсон. Консумацията на недобре измити плодове, третирани с някои пестициди , се явява и един от най-мощните отключващи фактори, изключително

при хора, предразположени към Паркинсон. Ролята на тези химикали се крие в неподходящото им въздействие върху структурите на нервната система при индивида.

Проучванията откриват, че, попадайки в организма, пестицидите повлияват неврогенезата – процесът на формиране на нервни кафези в мозъка. Такава взаимовръзка е открита да вземем за пример в хипокампуса – мозъчна конструкция, виновна за паметта и когнитивните функционалности.

Пестицидите предизвикат мутационни промени в клетъчното ДНК и отключват невродегенеративни процеси . Учените смятат, че главните вреди идват от пагубния резултат на пестицидите върху митохондриите на нервните кафези. Митохондриите са главният органел, снабдяващ клетката с сила. В дълготраен проект увреждането на митохондриите води до неспособност за доставяне на невроните с сила и енергииният апетит им носи необратими увреждания.

Свързани публикации.. Паркинсонова болест или паркинсонизъм 0 Болестта на Паркинсон може да се надушва 0 Паркинсонът, който „ срутва " цели фамилии 0

Веднъж повредени или починали, нервните кафези няма по какъв начин да бъдат възобновени и процесът на недъгавост на неврологичните процеси е необратим. Рискът от такива последици при хора, изложени постоянно на контакт с пестициди, е към 250% по-висок от общоприетия риск. Учените откриват, че най-сериозни може да са следствията при хора, които одобряват пестицидите след недобро измиване на плодовете, които употребяват. Също толкоз сериозен е и рискът от попадане на пестициди в организма при хора, които работят с такива химикали, без да поемат нужните ограничения за сигурност , да вземем за пример занимаващите се със селско стопанство.

Проучването наблюдава непосредствено измененията, настъпващи в човешките кафези под въздействие на някои пестициди и е измежду първите, които директно откриват връзката сред тези химикали и невродегенеративните нарушавания, отключващи Паркинсон. Учените работят за още по-подробно изясняване на тази връзка, което ще помогне за предприемане на по-успешни превантивни ограничения.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР