Само в рамките на последните 12 месеца шоубизнесът ни сблъска

...
Само в рамките на последните 12 месеца шоубизнесът ни сблъска
Коментари Харесай

Откъде идват злите клоуни

Само в границите на последните 12 месеца шоубизнесът ни сблъска няколко пъти със като че ли безсмъртния облик на злокобно ухиления смешник. Той постоянно върви ръка за ръка с психопатска усмивка, непредвидими планове (най-често - зловредни) плюс едно или повече оръжия в ръце.
Джокерът от миналогодишния Отряд самоубийци (съвсем прилична роля на Джаред Лето, впрочем), клоунът Пениуайз от напълно новата екранизация по Търговско отделение на Стивън Кинг, а в този момент – и в новия сезон на Зловеща фамилна история, където клоунът не е един, а цяла войска (или по-скоро – същинска секта).

Съвсем настрана от огромния и дребен екран, рисковите персонажи се трансфораха в същинско събитие – в Съединени американски щати, Англия и Франция бяха регистрирани голям брой срещи с пременени в клоунски одежди. В някои случаи ставаше дума за набези, а в други – за глупави юношески игри, целящи да изплашат инцидентните минувачи. И още по-вероятно – да завоюват на някого бърза интернет популярност.

Къде обаче се корени това събитие?
 Видеозаписи от появяването на мъже, облечени като клоуни, по улиците на Англия, 2016. Видеозаписи от появяването на мъже, облечени като клоуни, по улиците на Англия, 2016.
Детският боязън
Въпреки че най-често са свързвани с детски забави, циркови представления и шоупрограми за подрастващи, в проучване на University of Sheffield четем, че „ множеството деца не харесват клоуни. Някои от тях ги разказват като плашещи и неразбираеми. “ Специалисти от California State University, Northridge пък изясняват, че „ децата се тормозят от типа на познатата форма на човешко тяло, към което е прикрепено безусловно непознато лице “. Често детският боязън от клоуни намира естествено продължение в зрелите години.

Коулрофобия
Това е техническото определение за „ боязън от клоуни “. Терминът е подлаган на голям брой рецензии от психолози и психиатри. Някои го дефинират като „ класическа уплаха “, само че като такава тя към момента не участва в формалната документи на Световната здравна организация. Встрани от детския боязън, при зрели човеци коулрофобията би могла да се дължи на травматични прекарвания или сензационалистки вести за конфликти на хора с „ клоуни-убийци “.

Епидемията
Подобно на голям брой други обществени феномени, по този начин наречената „ зараза от клоуни-убийци “ като че ли стартира от нищото. Но след нейния пик през 2016, през 2017 тя не отшумява. Всичко стартира през август предходната година, когато 9-годишно момче от Южна Каролина споделя с майка си, че няколко мъже, облечени като клоуни, са се пробвали да го накарат да пристигна с тях в гората. До края на октомври американската полиция записва стотици срещи с предрешени като клоуни хора – и то в съвсем всички щати. Явлението бързо се придвижи в Европа, само че като че ли също толкоз бързо отшумя... най-малко до септември 2017, когато английската полиция получава сигнал за видян „ клоун-убиец “ в парк в графство Есекс. От Манчестър пък идват вести за облечени като клоуни мъже, които се хвърлят върху прозорците на коли, причинявайки сериозен стрес на водачите и изключително на пътуващите с тях деца.

Вечният облик
Скритият зад маска човек е архетипен облик, който в никакъв случай няма да изчезне от човешката история. Независимо дали става дума за религиозни церемонии, национални традиции или маскарадни игри, маската постоянно е била мощен знак – освен това не всеки път отрицателен. Мистерията и неяснотата, която носи маската – с нейните фантасмагорични, хипеболизирани или изкривени черти, остава значима част от човешката просвета. Попкултурата прегръща този облик – както под формата на супергерои, по този начин и като суперзлодеи. Джокера, Пениуайз, хорър рап групата Insane Clown Posse – шоубизнесът не може да се наслаждения на клоуните-убийци.
 Джон Уейн Гейси и Клоунът Пого. Джон Уейн Гейси и Клоунът Пого.
Единственият същински
Въпреки всички терзания, позвънявания в полицията и раздувана от медиите нервност, скорошната история познават тъкмо един същински клоун-убиец. Който обаче е по-страшен от всички комиксови и кино кошмари. Между 1972 и 1978 година американецът Джон Уейн Гейси изнасилва и лишава живота на 33 младежи. Неугледният Гейси обаче е прочут не толкоз със личното си лице, колкото като измисления от самия него персонаж – Клоунът Пого, в който се превъплъщава неведнъж на благотворителни детски събития. Той освен попада зад решетките, само че и е екзекутиран през 1994 година

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР