Само в богата Германия за 5 години броят на бездомниците

...
Само в богата Германия за 5 години броят на бездомниците
Коментари Харесай

До 2030 година нито един бездомник в ЕС. Как ще стане това?

Само в богата Германия за 5 години броят на бездомниците съвсем се е удвоил. В страните от Европейски Съюз четири милиона души нямат покрив на главите си. Но решение има: до 2030 уличната бездомност може да бъде ликвидирана. Ето по какъв начин:

Eвропарламентът разгласи премахването на бездомността до 2030 година за своя цел. В резолюция по тематиката се споделя, че има потребност от по-решителни и по-добре координирани дейности на европейските институции, както и на страните-членки от Европейски Съюз.

Отправя се зов европейските страни да разработят дълготрайни национални тактики, в които да залегне точно тази цел – решаването на казуса с уличната бездомност в Европейски Съюз до 2030 година.

Четири милиона бездомници

По данни на европарламентаристите, в Европейски Съюз има над 4 милиона бездомни хора. В изискванията на сегашната пандемия те са изключително застрашени. Отправя се зов към страните-членки на общността да оказват целенасочена помощ на хората без покрив над главите, като им дават предпазени всеобщи убежища, като се поддържат финансово напъните на Неправителствени организации и се противодейства на насилственото евакуиране на жилища. Друга съществена цел, която слага документът, е да се работи против стигматизирането на бездомниците.

Целите звучат добре, само че обстановката в някои от страните от Европейски Съюз по никакъв начин не е обнадеждаваща. Дори и в богатата другояче Германия.

Броят на обществените жилища понижава, наемите порастват, бедността също. Мнозина се оказват изхвърлени на улицата. Тази обстановка постоянно визира и фамилии с деца. А сегашната рецесия с ковид слага бездомниците в извънредно рискова обстановка. Защото коренно понижиха другите обществени начинания на хора, които на доброволни начала дават храна на бездомници, или на пенсионирани лекари, които вършат безвъзмездни медицински прегледи. На доста места бяха затворени и обществените трапезарии и общи спални, поддържани от църквите – заради специфичните условия за хигиена и обществена отдалеченост.

За 5 години броят им се е удвоил

На някои места бяха отворени хижи и хотели, с цел да бъдат подслонени хората без покрив над главите, само че този шанс имаха единствено малко на брой. В Берлин по този метод се появиха към 300 нови спални пространства, само че това е капка в морето на фона на действителните потребности. Само през януари тази година в Берлин е имало близо 2000 души, живеещи на улицата – те бяха преброени от обществени служащи в така наречен „ нощ на солидарността ". Реалният брой на бездомните хора обаче е доста по-голям. Показателно е, че единствено в берлинските обществени домове са краткотрайно настанени над 34 000 души.

Смята се, че в цяла Германия има близо 678 000 бездомници – това е съвсем колкото целия Франкфурт на Майн. Пет години по-рано бездомните хора са били почти два пъти по-малко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР