Само в 17 от общо 28 области у нас има

...
Само в 17 от общо 28 области у нас има
Коментари Харесай

Само в 17 области у нас има центрове за подслон на жени и деца, жертви на насилие

Само в 17 от общо 28 области у нас има центрове за заслон на дами и деца, претърпели домашно принуждение. Кризисните центрова са извънредно незадоволителни. Социалният министър съобщи, че ще изиска да бъдат основани нови услуги за жертвите на принуждение, съобщи NOVA.

Жена, претърпяла домашно принуждение и съумяла да избяга, споделя от първо лице за ужаса и за страха да напуснеш дома на насилника. Мартина е била обект на душевен и физически тормоз и то пред очите на двете ѝ деца. „ Помагат ти, единствено в случай че имаш другари. Лично аз споделих казуса в една майчинска група, в която членувах. Те ме поддържаха и ми спомагаха по пътя, който не е по никакъв начин лек. Ако няма кой да ти покаже, може да се откажеш ", показа тя.

По думите на насилваната жена първо би трябвало да се отиде в полицията и да се подаде тъжба. Едва по-късно се вади заповед за незабавна отбрана. „ При мен беше почивен ден. Стигнахме до съда. Там се оказа, че няма дежурен прокурор и ни споделиха да се върнем до самото РПУ ", спомня си Мартина.

Следващата стъпка е да потърсиш отбрана в спешен център, само че в случай че свободни места и в случай че отговаряш на условията. Ако казусът не е незабавен, се вършат медицински проучвания, а това лишава дни. Ако не те одобряват, би трябвало да си подготвиш юрист, а това коства доста пари, добавя дамата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР