Само трябва да я представите под формата на игра и

...
Само трябва да я представите под формата на игра и
Коментари Харесай

Кога е най-добре да запознаете детето с числата и смятането?

Само би трябвало да я визиите под формата на игра и развлечение. Разбира се, без да се налагате и да изисквате прекомерно


Може да употребявате играчките за това. Разноцветни кубчета и топки ще свършат добра работа в тази тенденция. Разделете ги по цветове и покажете на детето какъв брой сини и какъв брой червени топки или кубчета имате. След това може да прибавите или да махнете избран брой кубчета или топки.

На 4-5-годишното дете ще му е елементарно да разгадае вашето предписание. Веднага по-късно включете и други играчки. Наредете ги по различен метод и по ново предписание – на всяка лавица сложете по едно камионче, по едно плюшено животинче и по една кукла. Наредете ги по този начин, че във всеки водоравен и отвесен ред да има камионче, животинче, кукла. Детето евентуално първо ще разгадае правилото за хоризонталната класификация, а по-късно с ваша помощ ще види, че и отвесната е по същото предписание.

След като последователно сте усвоили класификацията по формата на предметите, след това може да запознаете детето с геометричните фигури. Полезно е то да усвои и измерването на дължината на предметите. Може, несъмнено, да мерите в метри и сантиметри, само че доста по-подходящо е първоначално да употребявате предмети за единица мярка, да вземем за пример колички или кукли. След това да преминете към премерване в длани, стъпки, крачки. Сравнявайте предметите по дължина и в разнообразни мерни единици. Измерете да вземем за пример дължината на плюшения питон с разнообразни играчки-мерки. Така детето ще разбере относителността на мерните единици и образно ще се убеди, че съпоставяне е допустимо единствено в случай че предметите са мерени с идентични ограничения.

Познанието за числата е най-добре да стартира посредством изчисление на количества и премерване на дължини. Важно е също по този начин да покажете на детето каква е разликата сред номера на предмета, да вземем за пример шестата ябълка, и количеството – шест ябълки. Едва откакто хлапето е усвоило добре понятието за количество, може да го обучавате на математически дейности като събиране, изваждане, разделяне, умножение.

Преподаването на математика посредством логичен игри е доста увлекателно занятие и за родителите. Нещо повече, то отлично подтиква общуването с детето и заздравява връзката с него.

Тъй като в основата на математиката лежи логиката, ранното образование е потребно за всички деца, без значение какви ще са ползите им в бъдеще и каква специалност ще си изберат след време.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР