Само трима от министрите в предишния кабинет - на вътрешните

...
Само трима от министрите в предишния кабинет - на вътрешните
Коментари Харесай

Зетят на Ердоган стана финансов министър, началникът на генералния щаб пое отбраната

Само трима от министрите в предходния кабинет - на вътрешните работи, външните работи и правораздаването - резервират постовете си в новото държавно управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който той ще управлява персонално. В екипа му остава и неговият шурей Берат Албайрак, който обаче към този момент не е министър на енергитаката, а на финансите и хазната.

Друга фигура, която изигра основна роля, само че не като част от кабинета - досегашният шеф на защитата Хулуси Акар - в този момент ще поеме министерството на защитата.

Ердоган, който разгласи имената и показа кабинета в 21:30 ч. локално и българско време, има свободата да назначава и освобождава министрите и ще ръководи по-малък кабинет, в сравнение с той самият и заемалите след него поста министър председател са имали в държавните управления си - 16 вместо досегашните 23-ма.

Както авансово оповестиха турски медии, министерството за европейските въпроси се закрива. В новия кабинет ще има две дами.

Какво още се трансформира с новата система, четете тук.

Нови и остарели имена

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри -бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван . Бившият банкер от " Уолстрийт " Шимшек бе считан за главния представител на свободните пазари в държавното управление, изиграл основна роля в стабилизирането на лирата, изгубила стойност от началото на годината, в това число поради изразяваните от Ердоган стремежи за интервенция в паричната политика.

За първи път министерството на търговията ще бъде управлявано от жена - Рухсар Пекджан .

Министерството на труда и обществената сигурност се слива с министерството по въпросите на фамилията, като отпред на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук .

 Зетят на президента и нов министър на финансите и хазната Албайрак е с вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който резервира поста си.
© Umit Bektas, Reuters

Зетят на президента и нов министър на финансите и хазната Албайрак е с вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който резервира поста си.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой .

Министър на енергетиката и естествените запаси ще бъде Фатих Дьонмез , на опазването на здравето Фахреттин Коджа , на образованието Зия Селчук , на превоза и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран , на околната среда и градоустройството Мурат Курум съгласно листата, публикуван и от Българска телеграфна агенция.

Агенцията означи, че до момента в който Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на $ скочи доста внезапно по отношение на турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото - от 5.45 на 5.51. Часове по-рано Турция официално се отхвърли от закрепения мандат за шефа на централната банка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (411)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР