Само три дни по-рано - на 7 март 1876 година,

...
Само три дни по-рано - на 7 март 1876 година,
Коментари Харесай

Преди 142 години: ”Г-н Уотсън, елате, искам да ви видя”

Само три дни по-рано - на 7 март 1876 година, 29-годишният Бел получава патент за изобретението си, което разказва като "метод и уред за предаване на глас и други звуци по телеграфен път посредством основаването на електрически вибрации, сходни на тези на въздуха, съпътстващи глас или други звуци ".

Изобретение, чието въздействие нараства неимоверно през годините и води до появяването на мобилните връзки. 97 години по-късно, на 3 април 1973 година, служителят на Motorola Мартин Купър организира първия мобилен диалог.

Всичко обаче стартира на 3 март 1847 година в Единбург, Шотландия. Тогава в фамилията на професионалния оратор Александър Мелвил Бел и пианистката Елиза Грейс Саймъндс се ражда втори наследник. Кръщават го Александър. На 13-годишна възраст Бел приключва Кралското учебно заведение в Единбург, а на 16 години получава длъжността на преподавател по сладкодумство и музика в Академията Уестън-Хауз. Една година Александър учи в Единбургския университет, след това се реалокира в британския град Бат.

След като двойна покруса сполетява фамилията - двамата братя на Александър умират от туберкулоза, родителите му вземат решение да се реалокират в Канада. През 1870 година фамилия Бел идва в град Брантфорд, провинция Онтарио. Две години по-късно, Александър Бел към този момент работи като учител в Бостън, Съединени американски щати. Там той се срещнал с търговеца на кожи Томас Сандърс и с бостънския юрист Гардинар Хъбард, които станали финансови благодетели на концепциите му, откакто още в Шотландия Бел стартира да се интересува от опцията да се предават сигнали по електрическите проводници.

През 1874 година младият откривател почнал провеждането на редица акустични опити дружно с Кларънс Блейк, експерт по човешки слух. По време на работата си, Александър Бел опитал с устройство, сходно на фоноавтографа на различен откривател – Леон Скот, който го бил показал през 1857 година Изобретението можело да записва човешки глас. Постепенно в главата на Бел се оформили концепцията и чертежите на бъдещия телефон, като крайната му цел била опцията да се предават звуци и сигнали посредством електрически талази.

По това време ориста срещнала Александър Бел с младия и надарен електротехник Томас Уотсън, който станал негов помощник. В идващите години двамата траяли да работят старателно върху концепцията, само че готово устройство още нямало. Въпреки това финансовите благодетели Сандърс и Хъбард вярвали в големия капацитет на начинанието на Бел, като даже патентовали концепцията му.

В последна сметка, след няколко години работа, на 7 март 1876 година изобретателят получава патент, а три дни по-късно публично бил показан новият „ способ за предаване на диалект и звуци благодарение на електрически вълни”. Практически това бил първообразът на телефона. Устройството било направено от подръчни материали: фуния, дъски, железна чаша с вода, игла и проводник.

Томас Уотсън, който бил в прилежащата стая чува ясно първото телефонно известие в историята на човечеството: "Г-н Уотсън, елате, желая да ви видя ".

Embed from Getty Images

В идващите 18 години против Александър Бел се водят 550 каузи от хора, които настояват, че те са измислили телефона, само че нито едно от тях не е сполучливо. В края на 1879 година компанията "Уестърн Юниън " подписва контракт с колектива на изобретателя. Така се основава обединената компания „ Бел телефон къмпани “, главната част от акциите на която принадлежат на Бел. Скоро цената на една акция на компанията доближава няколко хиляди $, а през 1886 година над 150 000 американци към този момент имат телефон вкъщи.

Embed from Getty Images

Александър Греъм Бел умира на 2 август 1922 година в дома си в град Бадек, Канада. В знак на респект към личността му, телефонните линии в същия ден били спрени за 1 минута.

Първият диалог у нас

Първият телефонен диалог в България е извършен на 12 януари 1878 година. Това става по време на Руско-турската война. Мястото е град Пордим, а от двете страни на телефонната линия са княз Николай Николаевич от щаба на съветската войска и крал Карол I от щаба на румънската войска. Телефонът е въведен публично в България през 1879 година, като свързва кабинета на губернатора на Пловдив с канцеларията му. Първата междуселищна телефонна връзка е осъществена през 1891 година сред София и Пловдив. До 1912 година телефонните клиенти у нас към този момент са 2742.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР