Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на

...
Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на
Коментари Харесай

Румен Радев: Медиите са част от имунната система на обществото

Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, да отразяват обстоятелства, а не ги измислят и да почитат аудиторията, като вършат ясно разграничаване сред обстоятелствата и субективната интерпретация.

Това съобщи президентът Румен Радев в Казанлък, където се срещна с участници в Осемнадесетата международна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна организация. Професионалният конгрес събира български публицисти от целия свят, както и техни задгранични сътрудници.

Президентът открои тематиката на тазгодишната среща „ Медии и независимост “ като постоянно настояща, само че с особена тежест през днешния ден, когато медийната среда от ден на ден се трансформира в аршин за свободата на самото общество.

„ За нашата зрялост, за нашата просвета, за положението на нашата народна власт “, добави президентът. По думите му медиите от дълго време не са единствено коректив на властта, а нещо доста повече – част от имунната система на обществото, тъй като едно общество не може да се развива демократично без свободни медии.

„ Спомняме си години, в които медийната среда в България непрестанно се утежняваше и немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, постоянно влизаха в ролята на неин рупор “, уточни президентът като напомни случаи на разследвани, уволнявани или принуждавани да изоставен своята месторабота публицисти. Той изрази вяра, че с общи старания тези наследени отрицателни трендове ще бъдат преодолени.

„ Свободният публицист е този който може да отразява информацията в сходство с професионалните стандарти без някой да го затваря принудително в някакви рамки “, акцентира президентът.

По думите му свободата на медиите завършва там, където журналистът, редакторът или медията са подвластни от стопански, корпоративни, политически или външни ползи. Държавният глава открои като първостепенна задача за българското общество свободата на медиите и тяхната самостоятелност. Според него тя следва да бъде отговорност най-много на самите медии, тъй като когато истината постоянно е неуместна и обект на цензура, тя би трябвало да бъде непокътната, с цел да се отстоява възприятието на правдивост в обществото.

Държавният глава уточни, че свободните медии не постановат критерии за пояснение на информацията отвън професионалните стандарти и в тях няма автоцензура. Той акцентира и нуждата от законодателни промени, свързани с това да се знае собствеността на всяка медия, както и да има бистрота за механизмите за финансиране. „ Всеки жител има право да знае кой му приказва през съответната медия “, съобщи президентът.

Президентът обърна внимание и на това, че публичните медии следва да имат обезпечено финансиране по закон, с което да не се постанова техните шефове да се молят на ръководещите. „ Не може публичните медии да стават подвластни от изпълнителната власт “, акцентира президентът.

Имиджът на България отвън страната по думите на президента също е значима функционалност на медиите, тъй като образът на страната на открито дефинира значително задграничните вложения у нас, както и развиването на туризма. „ Критично значимо е медиите да работят за позитивния имидж на България, а не да използваме външни фактори да стават арбитри на наши вътрешни проблеми “, уточни президентът. По думите му този метод води до увреждане на имиджа на България и е належащо да се противостои на някои медийни клишета, които дамгосват страната ни и стопират нейното развиване.

Държавният глава приветства решението форумът да се организира в Казанлък по време на Празника на розата, който се организира за 120-а година в града. „ Това значи почитание към нашата просвета, обичаи, към българския дух, който всички дружно през днешния ден би трябвало да пазим. Президентът открои особения заряд на срещата, тъй като тя е част от мощната връзка сред България и нашите общности зад граница. „ Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме като отстояваме, а в днешни дни и като разширяваме нашето духовно и културно пространство “, уточни президентът и добави, че в този смисъл българските медии имат възрожденската роля да сплотяват народа ни към българската просвета, полезности и невероятни постижения. Румен Радев акцентира значимата роля на медиите да дават справедлива, надеждна и навременна информация за България на нашите общности зад граница.

Президентът поздрави Българската стратегия на австралийското радио SBS, която тази година получи премията на Националния дарителски фонд (НДФ) " 13 века България " за принос в разпространяването на българската просвета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР