Само случайност е спасила главния прокурор. Явно главният прокурор е мишена,

...
Само случайност е спасила главния прокурор.
Явно главният прокурор е мишена,
Коментари Харесай

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

Само случайност е избавила основния прокурор.

Явно основният прокурор е цел, и то цел за ликвидиране , скърбя, че би трябвало да го кажа по този метод, само че би трябвало да го знаят всички. Това съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов пред публицисти. Атентатът е извънредно професионално квалифициран и осъществен, а бомбата е била с желание на убие.

Взривът е бил извънредно мощен, огненият дирек е бил с височина 4-5 метра . Образувал се е  кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 м . Освен всичко друго гърмежът има ясна устременост към пътя и преминаващите коли. По свидетелства на чиновници на НСО той е изместил автомобила, с който са се придвижвали Иван Гешев и фамилията му.

Бомбата е била не по-малко 3 кг , съобщи Борислав Сарафов, въпреки че малко по-рано уточни 2 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била и с осколки, което точно потвърждава, че задачата е била ликвидиране. Тези осколки са се разпилели на всички места, забили са се в крайпътни дървета и с величина на човешки нокът. Борислав Сарафов уточни и че осколките са отрязали безусловно едно от дърветата. По думите му са били застрашени с изключение на основния прокурор и фамилията му, и редица други хора, които са прекосявали в региона все още на гърмежа.

Правят се огледи, търсят се следи, в това число и с кучета. Открити са маркери и предмети в гората, оставени от причинителите. Може и атентаторът или повече от един да са били в гората по време на гърмежа, само че са напуснали минути и даже секунди след атентата мястото - това е несъмнено.
 Инцидент с кортежа на основния прокурор Обновена
Инцидент с кортежа на основния прокурор

Пред една от колите от ескорта на Гешев е избухнала бомба

Към момента се води наказателно произвеждане по гл. 1, член 108а, алинея 1 от Наказателен кодекс - за терористичен акт , който посредством гърмеж пробва да дестабилизира или убие някого.

" Подхождаме извънредно съществено. Ще се вземе цялата пръст от мястото на гърмежа, от кратера. Търсят се детонатори, търсят се осколки - всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство ", изясни Сарафов.

Според него най-вероятно хората, задействали гърмежа, са били на място и са имали образен контакт с преминаващите коли.

Следователи правят огледи на място и разпити в София. Разследването е под управлението на Софийска градска прокуратура. На въпрос дали има съмнения за приключване на информация за маршрута на основния прокурор Борислав Сарафов отговори: " Ние би трябвало да подозираме всичко , другояче какви експерти бихме били. "

От своя страна шефът на ГДНП Атанас Илков съобщи, че всеки подробност би трябвало да се изследва. " Едва ли в подобен миг, при такова тежко престъпно закононарушение,  можем да подценим каквото и да било събитие и то да не бъде подложено на детайлно проучване. Така че, можете да бъдете уверени, че всеки детайл от придвижването, от това, което се е случило в последните дни с местопребиваването и така нататък на основния прокурор, ще бъде изследвано доста детайлно . "

че сигнал за случая е бил получен на тел. 123 от НСО към 11.50 ч. На място незабавно са били изпратени полицейски екипи и коли за спешна помощ. Около 10 минути по-късно пътният сектор към този момент е бил отцепен. Изградени са КПП-та и са почнали всеобщи инспекции на всички преминаващи. 

Според Българска национална телевизия е открито още взривно устройство. То е било сложено по маршрут, по който е трябвало да мине кортежът на основния прокурор напът към Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР