Само след два месеца, на 20 май 2024 г., изтича

...
Само след два месеца, на 20 май 2024 г., изтича
Коментари Харесай

Мандатът на Зеленски изтича след 2 месеца – но нови избори в Украйна няма да има заради войната

Само след два месеца, на 20 май 2024 година, изтича формалният мандат на украинския президент Володимир Зеленски. На този ден през 2019 година се състоя встъпването му в служба. Тогава младият държавен глава даде обещание да донесе мир на страната, меч на старите корумпирани елити и сподели, че ще се ограничи до един, само че ярък мандат на ръководство. Пет години по-късно страната се пази в пълномащабна война, вътрешната политика е във вихъра на корупционни кавги, а самият украински водач е упрекнат в опит да узурпира властта. При военно състояние не могат да се организират избори, което основава невиждан проблем за украинската народна власт, когато президентът остава на поста си по-дълго от предстоящото, въпреки и по основателни аргументи. Журналистът Константин Скоркин споделя по какъв начин Зеленски взема решение този проблем в материал за плана Carnegie Politika.

Легитимен или не?

Съмненията по отношение на легитимността на президентството на Зеленски след 20 май 2024 година са подбудени от неразбираеми формулировки в украинското законодателство. Конституцията не не разрешава директно провеждането на президентски избори при военно състояние (за разлика от парламентарните избори - виж член 83 от Конституцията на Украйна). Член 108 гласи, че президентът би трябвало да упражнява пълномощията си до избирането на идващия, само че различен член от Основния закон (103-ти) открива петгодишен президентски мандат.
Украинските адвокати означават, че неналичието на опция за разширение на пълномощията на президента е съзнателно включена в конституцията, с цел да се понижи вероятността някой от гарантите да узурпира властта посредством въвеждане на военно състояние.
В същото време изборният закон категорично не разрешава провеждането на всевъзможни избори по време на военно състояние. В Украйна несъмнено няма да ги има до 20 май - военното състояние е удължено до 13 май.
Правителствени чиновници настояват, че след 20 май 2024 година Зеленски става и.д. О. президент с цялостни пълномощия до идващите избори.
Конституционният съд може да постави завършек на разногласието за мандата на Зеленски. Но канцеларията на президента не бърза да изпрати съответното искане там. Първо, самата поява на сходно искане може да се пояснява като удостоверение, че даже президентският екип не е убеден в легитимността на своя водач. И второ, Зеленски е в дълготраен спор с болшинството съдии от Конституционния съд.
Още през есента на 2020 година Зеленски се опита да разпусне целия остарял състав на Конституционния съд заради обстоятелството, че той оспори новото антикорупционно законодателство. Това не съумя, само че президентът съумя да в профил със скандал шефа на съда Александър Тупицки.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР