Само след дни конфликтът в Украйна ще навлезе във втората

...
Само след дни конфликтът в Украйна ще навлезе във втората
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Пет прогнози за фронта, масата на преговорите е далеч

Само след дни спорът в Украйна ще навлезе във втората си календарна година.

Може ли войната да завърши през идната година и в случай че да, по какъв начин - на бойното поле или на масата за договаряния? Или спорът ще се проточи до 2024 година? Руската редакция на BBC събира прогнозите на няколко военни анализатори за развоя на събитията през 2023 година

" Пролетната атака на Русия ще бъде от основно значение . "

Майкъл Кларк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания, Ексетър, Англия

Онези, които се пробват да нахлуят в друга страна в някоя от огромните евразийски степи, са обречени да зимуват в тези степи.

Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да маневрират армиите си в степите през зимата, а в този момент, когато нашествието не върви добре, Владимир Путин би трябвало да наложи на войските си да зимуват в степите в очакване на ново съветско нахлуване напролет.

И двете страни се нуждаят от отмора, само че украинците са по-добре оборудвани и стимулирани да продължат настъплението и може да се чака, че ще продължат да изтласкват руснаците, най-малко в Донбас.

Те са на прага на огромен пробив в региона на Кремена и Сватово, който ще отблъсне съветските сили на 60 км обратно до идната естествена отбранителна линия, близо до мястото, където стартира съветската инвазия през февруари 2022 година

Киев няма да желае да спре дотук, изключително когато успеха е толкоз близо. Въпреки това, откакто Херсон бъде освободен, украинските офанзиви в югозападната част на страната могат да спрат.

Принудителното секване на река Днепър, с цел да се окаже напън върху уязвимите пътни и железопътни връзки на Русия с Крим, може да се окаже прекомерно мъчно. Но не е изключено и ново нахлуване от страна на ВСУ.

През 2023 година основен фактор ще бъде резултатът от съветската пролетна атака. Путин призна, че към 50 000 от новомобилизираните мъже към този момент са на фронта, а останалите 250 000 се образоват за присъединяване в бойни дейности през 2023 година

Докато ориста на тези нови съветски войски не бъде решена на бойното поле, на процедура няма други сюжети с изключение на продължение на войната.

Единственият различен вероятен сюжет е малко и несигурно преустановяване на огъня. Путин даде ясно да се разбере, че няма да спре. А Украйна ясно съобщи, че ще се бори за страната си.

" Украйна ще си върне земите. "

Андрей Пионтковски, академик и анализатор от Вашингтон

Украйна ще завоюва, като възвърне изцяло териториалната си целокупност не по-късно от пролетта на 2023 година Това умозаключение се дължи на два фактора.

Първата е невижданата в актуалната военна история мотивация, увереност и храброст на украинските военни и на украинския народ като цяло.

Вторият фактор е, че след години на успокояване на съветския деспот Западът най-сетне узря и осъзна мащаба на историческото предизвикателство, пред което е изправен. Това най-добре се вижда от неотдавнашното изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Цената, която плащаме, се показва в пари. А цената, която заплащат украинците, е кръв. Ако властническите режими видят, че използването на мощ се отплаща, всички ние ще платим доста по-висока цена. И светът ще стане по-опасен за всички. "

Точното време на неизбежната победа на Украйна ще се дефинира от скоростта, с която НАТО ще успее да достави нов пакет военни оръжия (танкове, самолети, ракети с огромен обсег), който ще промени салдото на силите на бойното поле.

Очаквам Мелитопол да бъде основна точка на акцията през идващите месеци (може би седмици). С завладяването на Мелитопол украинците елементарно ще напреднат към Азовско море, като на процедура ще пресечен линиите за доставяне и връзките с Крим.

Капитулацията на Русия ще бъде публично контрактувана в границите на механически договаряния след съкрушителните победи на Украйна на бойното поле.

Силите победителки - Украйна, Англия, Съединени американски щати - ще образуват нова архитектура на интернационалната сигурност.

" Краят не се вижда. "

Барбара Занчета, Катедра по военни науки, Кралски лицей Лондон

Владимир Путин разчиташе, че Украйна ще одобри пасивно дейностите на по-могъщия си комшия, без да ангажира значително с това от други страни. Тази сериозна неточност в преценката докара до нескончаем спор, чийто край наподобява не се вижда.

Зимата ще бъде сложна, защото съветските офанзиви против украинската инфраструктура ще имат за цел да пречупят морала и издръжливостта на към този момент изтощеното и отслабено население. Но украинците се оказаха извънредно издръжливи. Те ще бъдат твърди. И войната ще продължи.

Перспективите за договаряния не могат да се нарекат обнадеждаващи. Евентуално спокойно съглашение би изисквало главните претенции на най-малко едната страна да се трансформират, само че към този момент няма доказателства, че това се е случило или ще се случи скоро.

Кога ще завърши войната? Разходите за войната - както материални, по този начин и човешки - могат да разединят съветския политически хайлайф и да понижат поддръжката за войната. Ключът към прекратяването на спора е в Русия.

Предишни войни, в които неверните калкулации на водачите са били решителен детайл (Виетнам за Съединени американски щати или Афганистан за Съветския съюз), са завършвали по този метод. Вътрешнополитическите условия в страната, която направи неверна преценка, се трансформираха, което направи прекратяването на спора - при " честни " или не толкоз честни условия - единствената допустима алтернатива.

Това обаче може да се случи единствено в случай че Западът твърдо поддържа Украйна макар възходящия напън да поеме разноските за войната.

За страдание, това ще бъде дълга политическа, икономическа и военна борба на политическата воля. А до края на 2023 година тя евентуално още няма да е завършила.

" Няма различен излаз с изключение на проваляне на Русия. "

Бен Ходжис, някогашен пълководец на сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа

Все още е рано да се възнамерява церемониал на успеха в Киев, само че преимуществото към този момент е на страната на Украйна и аз не се колебая, че тя ще завоюва тази война, евентуално още през 2023 година

През зимата събитията ще се развиват по-бавно, само че украинските сили сигурно ще могат да се оправят по-добре от руснаците - с помощта на зимното съоръжение, идващо от Англия, Канада и Германия.

До януари Украйна ще може да стартира последната фаза на акцията - освобождението на Крим.

Историята ни учи, че войната е тестване за волята и логистиката. Като се има поради решимостта на украинския народ и бойци, както и бързото възстановяване на логистичната обстановка в Украйна, не виждам различен излаз с изключение на съветско проваляне.

Това умозаключение е подбудено частично от изтеглянето на съветските войски от Херсон. Първо, това е психическа победа за украинския народ, второ, надълбоко разстройване за Кремъл, и трето, украинските войски получиха основно оперативно преимущество - всички подстъпи към Крим към този момент са в обсега на украинските оръжейни системи.

Вярвам, че до края на 2023 година Крим ще бъде върнат напълно под украински надзор и суверенитет, макар че може да има някакво съглашение, което да разреши на Русия последователно да закрие военноморската си база в Севастопол... може би даже преди края на контракта (до към 2025 г.), който съществуваше преди противозаконното анексиране на Крим от страна на Русия.

Ще бъдат положени старания за възобновяване на украинската инфраструктура по крайбрежието на Азовско море, в това число значимите пристанища Мариупол и Бердянск. Друг значим план е повторното отваряне на Севернокримския канал, който води водата от Днепър към Крим.

" Очаквайте повече. "

Давид Генделман, израелски боен специалист

Очаквайте повече:   Това е, което съгласно мен всяка от страните би желала да реализира на идващия стадий.

Само към половината от мобилизираните 300 000 съветски бойци към този момент са в зоната на военните дейности. Останалите, дружно със силите, освободени след изтеглянето от Херсон, дават опция на руснаците да стартират ново нахлуване.

Окупацията на Луганска и Донецка област ще продължи, само че огромен съветски пробив, като да вземем за пример нахлуване от юг към Павлоград за обграждане на украинските сили в Донбас, е по-малко евентуален.

По-вероятно е продължение на сегашната тактичност - постепенно прилепяне на украинските сили в тесни посоки и постепенно нахлуване, както в регионите на Бахмут и Авдеевка. Възможно е същата тактичност да бъде приложена и в региона на Сватове-Кремина.

Продължаващите офанзиви против украинската енергийна инфраструктура и други офанзиви против украинския гръб са друга част от тактиката за война на безсилие.

След отдръпването на съветските сили от Херсон украинската войска е освободила обилни сили. Най-важното стратегическо направление за ВСУ в този момент е на юг, към Мелитопол или Бердянск, с цел да се прекъсне съветският сухопътен кулоар към Крим. Това би било огромна победа за Украйна, заради което руснаците укрепват Мелитопол.

Друг вид за Украйна е Сватово. Успешни дейности там биха заплашили целия северен фланг на съветската фронтова линия.

Големият въпрос обаче е какъв брой украински сили са разполагаем за нахлуване сега и какъв график за образуване и бойна подготвеност на новите бригади и корпуси има на бюрото на военачалник Залужний - дали ще бъдат подготвени за месец, два или три, в това число персонален състав, бронирани машини и тежко въоръжение.

Отговорът на този въпрос ще получим, когато настъпи студеното време. И тогава ще стане малко по-ясно по какъв начин ще приключи войната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР