Само си представете: планирали сте почивка на другия край на

...
Само си представете: планирали сте почивка на другия край на
Коментари Харесай

Точността не е тяхната силна страна: Полетите на кои авиокомпании закъсняват най-често

Само си представете: възнамерявали сте отмора на другия завършек на света, избрали сте маршрут с едно или две прекачвания, пресметнали сте всичко до минута и тогава се е случило непредвиденото - един от полетите е просрочен с 2 часа. Разбира се, самолетните компании ще ви оказват помощ бързо да намерите нови билети, само че какъв брой време ще би трябвало да чакате в чакалнята?

За да сведете до най-малко сходен риск, коства си да знаете кои превозвачи със международно име имат „ статут “ на най-неточните.

Съответното проучване е направено от Гражданската авиационна администрация на Англия. Специалистите са анализирали повече от 385 000 полета, осъществени предишното лято, с цел да схванат какво да чакат туристите тази година.



Снимка: pixabay.com

Антирейтингът е воден от унгарската компания Wizz Air, която беше доста известна в Украйна преди войната. Анализът сподели, че от повече от 15 000 полета, проведени от тази компания до и от Англия, 66% са изхвърчали със забавяне от повече от 15 минути. Средно пасажерите е трябвало да чакат съвсем час за политане.

Второто място заема английската чартърна компания Tui Airways, която изпрати 61,3% от летните полети в края на предходната година. Средно клиентите на този транспортьор са чакали самолета към 46 минути.

Другите компании са ситуирани в следния ред:
Lufthansa, Германия – 49,3% от закъснелите полети;Air Portugal, Португалия – 48,5%;EasyJet, Англия – 47,8%;Ryanair, Ирландия – 47,1%;Air France, Франция – 45,3%;Jet2.com, Англия – 45.1%;British Airways, Англия – 44,3%;Virgin Atlantic, Англия – 41,6%.


Снимка: pixabay.com

Не единствено английската държавна организация обаче се интересува от статистиката за закъсненията на полетите. Много други компании и медии проучват тази област от разнообразни позиции всяка година. По-специално CNN Travel анализира данните за май-юли 2022 година и създаде рейтинг на летищата с най-големи закъснения на полети.

Международното летище Торонто Пиърсън, разположено в Канада, заема първо място в тази " ранглиста ". Всеки втори полет от тук е тръгвал със забавяне. Не изостава и летището във Франкфурт в Германия, където 45,44% от самолетите са изхвърчали със забавяне.

За парижкото летище Шарл дьо Гол във Франция този индикатор е 43,2%, за разположеното в Амстердам Schinpol – 41,5%, а за лондонското летище Гетуик –  41,1%.



Снимка: pixabay.com

Освен това публицистите са анализирали броя на анулираните полети предишното лято. Оказва се, че множеството от тях са на китайското летище. Като цяло класацията е следната:
Международно летище Бао`ан, Китай - 7,9%;Международно летище Нюарк Либърти, Съединени американски щати – 7,4%;Летище Ла Гуардия, Съединени американски щати – 7%;Международно летище Торонто Пиърсън, Канада – 6,5%;Международно летище Сукарно-Хата, Индонезия - 6,2%.
Важно е да се означи, че закъсненията на полетите са обикновено събитие. Това се дължи най-вече на разнообразни технически проблеми и метеорологични условия.



Снимка: pixabay.com

Въпреки това, не се разстройвайте, в случай че би трябвало да чакате няколко часа за полета си. В този случай би трябвало да знаете за правата си. Авиокомпанията би трябвало да ви компенсира за изразходваното време. Компенсациите са разнообразни:
цялостно възобновяване или безвъзмездна подмяна на билети;изплащане на средства за морални вреди (от 250 до 600 евро);плащане на хотелска стая по време на закъснението;безплатна храна
Всичко това е валидно при изискване, че закъснението е породено по виновност на въздушния транспортьор. Тоест, в случай че би трябвало да изчакате полет заради неприятно време или началото на военни дейности, никой няма да ви компенсира загубите.

Освен това би трябвало да разберете, че самата самолетна компания няма да ви предложи всички тези бонуси. Трябва сами да се свържете с представителя на превозвача и да поискате това, което ви се поставя. За задачата ще би трябвало да покажете своя билет и интернационален паспорт и, в случай че е належащо, да напишете изказване.

Ако компанията откаже да ви компенсира, можете да се обърнете към съда. Но не го отлагайте, тъй като колкото по-рано споделите казуса си с правоприлагащите органи, толкоз по-големи са възможностите да получите позитивно решение.

Превод: GlasNews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР