Само шофьорите на автомобили с унгарски регистрационни номера ще могат

...
Само шофьорите на автомобили с унгарски регистрационни номера ще могат
Коментари Харесай

На бензиностанциите в Унгария от днес: дизелът и бензинът по-скъпи за чужденците -

Само водачите на коли с маджарски регистрационни номера ще могат да зареждат бензин и нафта по по-ниска, лимитирана цена, заяви началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан Гергей Гуляш. За чужденците горивата ще се продават с надценка, според от пазарната цена на горивата. Мярката влиза в действие от през днешния ден, 27 май. Днес надценката за чужденци е 42 %.

Според обясненията на Гуляш до момента в Унгария е можело да се зарежда на най-ниската цена в Европа и по тази причина в пограничните региони се е стигнало до горивен туризъм.
В средата на ноември м. година Унгария вкара таван за цената на горивата с цел да понижи финансовата тежест върху популацията в обстановка на пълзяща инфлация. В момента цената на литър бензин с октаново число 95 и на най-евтиния дизел не може да надвишава 480 форинта, ок. 2.40 лв. по банковия курс за през днешния ден.

Според Гуляш водачите са злоупотребявали с разликата в цените на горивата в Унгария и в други страни, където за литър бензин се заплаща доста повече. Затова е взето решение да се извадят от опцията за на ниска цена гориво водачите на коли, регистрирани в чужбина. Чужденците и в този момент ще могат да зареждат на унгарските колонки, само че по по-високи пазарни цени.

Как ще работи системата:

Унгарските водачи зареждат бензин и отиват на касата. Служителят ревизира регистрацията и при маджарски табели начислява по-ниската цена. Ако номерата са непознати, сметката ще бъде по-висока. Разликата, която влиза в действие от през днешния ден е забележителна. Ако бензинът за унгарците е 480 форинта, всеки един чужденец, включително и българите, минаващи директно през страната ще би трябвало да извадят за литър бензин 680 форинта, 3.40 лв., с левче повече за литър от локалните.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР