Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по една от

...
Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по една от
Коментари Харесай

Далаверите на „Промяната“: Лъсна скандална схема за приближени фирми – за ВЕИ и батерии

Само шепа компании ще могат да аплайват по една от най-интересните процедури по проекта за възобновяване и резистентност за създаване на нови ВЕИ със системи за предпазване. Причината е, че изискванията са мощно повишени поради закъснението по проекта за възобновяване. Това сподели инспекция на „ Сега “.
Скандалът потегли от депутите от ГЕРБ, само че бе подхванат и от опозицията. Темата бе дискутирана и в дебатите по инициирания избор на съмнение против кабинета. Енергийният министър Румен Радев призна за проблемите с изискванията и ги изясни като неточност, дължаща се на невисок административен потенциал.
По оповестената процедура се планува да бъдат построени 570 МW нови ВЕИ в композиция с акумулатори за предпазване на силата от 150 MW. Търгът по първични проекти трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, само че поради насъбраното забавяне министерство на енергетиката на процедура е обединило двата търга в един. Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 година, като министерството още веднъж си е запазило правото при потребност да ги сплотява.
На фона на нараствания размер финансиране министерството е сложило мощно ограничаващи усливия за присъединяване, които ще създадат невероятно присъединяване на по-малки и междинни компании даже за съоръжения с дребна мощ. За планове с потенциал от 2 MW до 5 MW се желае от претендентите да имат кумулативна чиста стойност от 10 млн. евро. Показателят би трябвало да е най-малко 40 млн. евро при планове от 5 до 20 МW, и над 60 млн. евро за планове с потенциал над 20 MW. За високото условие от 60 млн. евро първо предизвести депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, само че праговете се оказват високи и за по-ниските потенциали. Проверка на инцидентен принцип в регистъра на ВЕИ демонстрира, че летвата от 10 млн. евро за дребни планове е доста висока и работещите сега дребни ВЕИ имат в пъти по-ниски активи.
Силно ограничаващите условия и ориентиране на схемата към дребен брой едри вложители се случва на фона на към този момент отстранени задължения за даване на част от общественото финансиране за дребни и междинни компании. Към момента на встъпване на кабинета „ Петков “ по тези търгове се предвиждаше наложително опазване на 25% от ресурса на всеки търг за дребни планове под 5 MW. „ За да се избегне присъединяване единствено на огромни планове, 25% от бюджета на всеки търг или към 70MW от общо 285MW на всеки търг ще са отделени за дребни малки ВЕИ планове (под 5MW) “, пишеше в плановия фиш. След преправянето на проекта при кабинета „ Петков “ този текст отпадна.
„ Ясно е кой ще може да покрие тези условия и да вземе парите, може да ви представим прецизен лист “, разяснява и депутатът Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия по време на дебата за избор на съмнение.
В зала енергийният министър Румен Радев призна, че изискванията за допустимост до процедурата са проблематични. Той обаче се оправда, че тъкмо за това се провеждало публично разискване. „ Явно има още работа да вършим в министерството по административен потенциал. Допускаме такива неточности “, сподели Радев и даде обещание, че персонално ще се намеси за смяна в условията. Те били съветвани с Европейската банка за възобновяване и развиване, която имала опасения от неналичието на време, и по тази причина се търсели гаранции, че ще има интерес към схемата от по-зрели планове. Министерството било трансформирало в интерес на компаниите част от предложените от банката условия, само че измежду тях не са тези за допустимост на претендентите. Решението кой да има достъп до дадена скица е основно и сигурно е било обект на доста разисквания, разясниха специалисти.
Това е втора неточност, обвързвана с достъп на компании до финансиране в региона на енергетиката по проекта за възобновяване. Като неточност бяха избрани и прекомерно безапелационните дефициии в териториалния проект за обективен преход на Стара Загора, в която изненадващо се появи показателен лист на огромни вложители, които могат да бъдат подкрепени. Появата на листата – в който попадат съмнителни планове за вложения с огромен размер финансиране и дребен брой планувани работни места, взриви още повече напрежението измежду миньори и енергетици. По тази линия от кабинета обясниха, че описът е единствено показателен и не подсигурява финансиране, само че по този начин и не стана ясно за какво търсенето на огромни вложители не е станало по-прозрачно.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР