Беше записан още един безупречен жираф – този, в дивата природа

...
Само седмици след като зоопарк в Тенеси съобщи, че посреща
Коментари Харесай

Само седмици след като зоопарк в Тенеси съобщи, че посреща рядък безупречен жираф, още един беше сниман в дивата природа – този път в Намибия, Африка. Фондацията за опазване на жирафите обяви в съобщение за новини в понеделник, че неопетненият анголски жираф е бил видян в частен резерват за дивеч – и това е първият, регистриран някога в дивата природа в Африка.

Зоопарк Brights в Лаймстоун, Тенеси, направи заглавия миналия месец, когато обяви, че се е родил феноменален жираф без никакви белези. Този жираф, в крайна сметка наречен Kipepee, което означава "уникален" на суахили, се смята за единственият плътно оцветен мрежест без петна.

Мрежестите жирафи са вид, често срещан в Северна и Североизточна Кения, както и в части от Сомалия и Етиопия, според фондацията.

Фондацията казва. Безупречният жираф беше видян в Mount Etjo Safari Lodge в централна Намибия и сниман със своя родител.

Около 16 000 мрежести жирафа съществуват в дивата природа и през 2018 г. бяха обявени за застрашени от Международния съюз за опазване на природата. Популацията им е намаляла с около 50% през последните три десетилетия.

Съществуват около 10 173 зрели анголски жирафа, според проучване на IUCN, публикувано през 2020 г. Популацията им обаче се е увеличила през последните три десетилетия и IUCN казва, че този вид предизвиква „най-малко безпокойство“.

p>

Все пак фондацията казва, че жирафите са изчезнали в най-малко седем африкански държави и на континента са останали само 117 000. Това означава, че в Африка има един жираф на всеки четири слона.

Има четири вида жирафи с различни шарки на петна и безупречността, наблюдавана при малките анголци, вероятно е причинена от генетични мутации или рецесивен генотип, който създава техните типични модели, каза д-р Джулиан Фенеси, съосновател и директор на консервация в основата.

"Може би не винаги трябва да имаме обяснения за всичко. Защо просто не се удивим на чудесата на природата", каза Стефани Фенеси, директор и съосновател на фондацията, в съобщението за новините. „Жирафите са в беда и ако не действаме сега, нашите внуци може да не успеят да видят жираф в дивата природа, когато пораснат. Това е, което наистина ме тревожи!“

Преди Kipekee и неопетненият жираф в Намибия, имаше само още един запис на неопетнен жираф. Жираф на име Тошико е роден в зоопарка Уено през 1972 г., според архивни снимки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР