Само седмица след разочарованието от Бахрейн Макс Верстапен се качи

...
Само седмица след разочарованието от Бахрейн Макс Верстапен се качи
Коментари Харесай

Верстапен надви Льоклер и триумфира в Саудитска Арабия


Само седмица след разочарованието от Бахрейн Макс Верстапен се качи на най-високото ходило на почетната стълбичка, откакто победи в епичния двубой с Шарл Льоклер на Гран При на Саудитска Арабия.

Двамата повториха борбата си от „ Сахир “ и неколкократно си размениха позициите, само че този път успеха бе за Верстапен. На финала разликата сред двамата бе едвам половин секунда, а третият Карлос Сайнц бе на цели 7.5 зад тях.

Четвърти финалната линия пресече Серхио Перес, който водеше в първата фаза на надпреварата, само че бе огромният губещ от излизането на колата за сигурност в 16-та обиколка. Точно преди този момент да се случи мексиканецът влезе в бокса, само че неутрализирането на надпреварата и свалянето на темпото разреши на Льоклер, Верстапен и Сайнц да сменят своите гуми и да се върнат пред водача на Ред Бул.

Пети след едно анонимно каране финишира Джордж Ръсел, а шести се подреди Естебан Окон. Пилотът на Алпин също бе замесен в страховит двубой, само че със своя съотборник Фернандо Алонсо, като двамата бяха покрай контакта на няколко пъти. В последна сметка успеха в тази борба бе за двукратния първенец, който обаче не приключи поради механически проблем в своя болид 15 тура преди края.

Седмото място стана владеене на Ландо Норис, който донесе първи точки за Макларън за сезона, а тъкмо зад него финишира и Пиер Гасли от Алфа Таури. Топ 10 затвориха Кевин Магнусен и Люис Хамилтън, които бяха с различната тактика и стартираха с хард. Това не им разреши да спрат при интервала с кола за сигурност и сензитивно усложни тяхното съревнование. Все отново след общо шестте отпадания те съумяха да вземат точки от Джеда.

Първи отвън зоната на точките финишира китаецът Гуаню Джоу, който остана на 8.2 секунди от второто си финиширане в топ 10 в кариерата. Последният финиширал бе Нико Хюлкенберг, който и тази седмица замести Себастиан Фетел в състава на Астън Мартин. Неговият съотборник Ланс Строл и Алекс Албон от Уилямс се удариха две обиколки преди финала, като точно ударът сред двамата и жълтите знамена в първия завой не разрешиха на Леклер да нападна Верстапен за първото място.

Освен тях до финала не стигнаха още Валтери Ботас, Алонсо, Даниел Рикардо и Латифи. Юки Цунода и Мик Шумахер пък даже и не стартираха, откакто японецът получи механически проблем в своя болид по-малко от 40 минути преди старта, а Шумахер, от своя страна, се отдръпна от присъединяване в Саудитска Арабия след зверската си злополука във вчерашната подготовка.

След епичното съревнование в Джеда отпред в генералното класиране остава Льоклер, който през днешния ден още веднъж взе бонус точката за най-бързата обиколка. Монегаскът има общо 45 точки, с които той води с 12 пред своя съотборник Сайнц. Трети с 25 е днешният победител Верстапен, за който това бяха първи точки за годината.

При конструкторите разумно отпред със 78 пункта е отборът на Ферари, като задатъкът на Скудерията пред Мерцедес на върха в класирането на цели 40 точки. Трети с пасив от 41-а са от Ред Бул.

Сезон 2022 във Формула 1 продължава след две седмици с конкуренцията за Гран При на Австралия, която се завръща в календара след двугодишно неявяване, подбудено от пандемията от ковид. От последната аудиенция на Формула 1 в Мелбърн обаче пистата „ Албърт Парк “ бе сензитивно изменена, като в този момент тя е много по-бърза от предходните години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР