Само седмица след като бяха обявени първите мерки за справяне

...
Само седмица след като бяха обявени първите мерки за справяне
Коментари Харесай

Ще поевтинеят ли храните и горивата след новите мерки?

Само седмица откакто бяха оповестени първите ограничения за справяне с високата инфлация, се чуха рецензии от страна на икономистите, че вместо за оказват помощ на хората, те ще усилят в допълнение цените. Обяснението за това е просто - всяка мярка, която предизвиква потреблението, провокира инфлация.

Това, на което залагат обаче от държавното управление, е, че покачването на ценовите нива не се дължи на вътрешни фактори, а напълно на външни. От една страна - на следствията от коронавирус епидемията, а от друга - на почналата война в Украйна. Именно тъй като инфлацията е привнесена, се разчита, че с увеличение на вътрешното ползване тя няма да се повлияе изключително в посока нагоре. Дали обаче това е по този начин?

Условно ограниченията могат да се разделят на три групи - данъчни, подоходни и други.

Данъчни ограничения

Според оповестения до този миг проект на държавно управление ще бъде понижен Данък добавена стойност на хляба и на хлебните произведения, както и на парното, топлата вода и природния газ. Ставката ще бъде 9%. Защо тъкмо толкоз? Според условия на европейското законодателство, в това число и българското, в страната ни може да има две разнообразни ставки на Данък добавена стойност, като се изключи нулевата. У нас ставките са две до този миг - 20% и 9%. С 9% Данък добавена стойност ще бъдат обложени и книгите, както до момента.

За отплата на тези понижения обаче ще се усили още веднъж от 9 на 20% Данък добавена стойност за бирата и виното.

Дали обаче този тип мярка ще има нужния резултат? В това се съмнява и финансовият министър Асен Василев. Той разкритикува още в самото начало и приемането на по-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене, тъй като от една страна свалянето на ставката за даден бранш ще докара до сходни претенции и в другите. А от друга - повече от подозрителен е резултатът от тази мярка. Вместо да задържи цените пониженият Данък добавена стойност ги усили най-малко в заведенията за хранене.

Въпреки че мярката би трябвало да се води за ориентирана към потребителите, това не е тъкмо по този начин. Данък добавена стойност с изключение на главен източник за доходи в бюджета е индиректен налог, който полза потреблението. Нормалната логичност би означавала, че при понижаване на ставката му ще падне и цената. На процедура обаче това не е по този начин. Вместо това цените ще се запазят на сегашните равнища и мярката ще даде глътка въздух на бизнеса. Реално тя няма да има резултат за потребителя и основава напразни упования.

Антиинфлационният пакет на държавното управление планува също по този начин увеличение на данъчните облекчения за фамилии с деца. Тази мярка действително в действителност ще подкрепи хората. Тя е ориентирана обаче единствено към работещите и планува данъчните облекчения за фамилии с дребни деца да бъдат увеличени от 4500 на 6000 лв. годишно.

Подоходни ограничения

От юли няма да бъде вдигана още веднъж минималната работна заплата, само че по тази причина пък ще се усилят пенсиите. От Министерството на финансите са пресметнали, че приблизително пенсиите ще се вдигнат с близо 20%. В тази сметка от министерството на финансите слагат формулата 60 плюс %. 60 лв. е добавката, която получават до този миг пенсионерите поради коронавирус рецесията. Процентът приблизително се пресмята на 10 на 100.

Така действително получаваната до този миг добавка ще стане публично част от пенсиите.

Отделно е планувано нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 6,1%, само че от октомври. Според дадените поръчки на държавното управление следва пенсионна промяна, която да направи месечните заплащания за възрастни по-справедливи. Все още не са оповестени нейните параметри.

Според икономисти точно наливането на спомагателни средства към месечните приходи би било по-ефективно като помощ за справяне с инфлацията. Проблемът е, че тази мярка също генерира инфлация. Голяма част от пенсиите у нас обаче не може да не бъдат увеличени, тъй като ще попаднат под линията на бедността.

До този миг измежду ограниченията няма други нараствания на приходите от юли.

Други ограничения

В категорията други ограничения е намаляването до 8% на лихвата за просрочени отговорности към страната, общината и частните компании. По този метод хората ще бъдат облекчени в закъснелите си така и така заплащания.

Сред най-широко обсъжданите ограничения е понижението с 0.25 лв. на бензин, дизел и автогаз. От началото на година горивата са поскъпнали с сред 15 и 30%. В съпоставяне с 12 месеца обратно нарастването е сред 42 и 54 на 100.

В тази мярка обаче въпросителните са повече от отговорите. Това, което се знае, е, че всички водачи ще получат отстъпка за първите 50 литра гориво месечно, като тя ще се счита по 25 стотинки на литър. Отстъпката ще бъде покривана от бензиностанцията, която на месечен интервал да желае възобновяване на парите от страната.

В момента междинната цена на бензин А95 е 3,14 лв. за литър, на дизел - 3,28 лв. за литър и на пропан бутан - 1.60 лв. за литър. При отстъпка от 0,25 лв. понижението би се движило от 7% до 15,6%.

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо и през каква система ще бъде проследявано дали дадени 50 литра гориво са зареждани за първи път от съответния водач. Дали ще е наложително това да се прави от водача и дали на всеки човек се поставя тази отстъпка. Така въпросът е след кого ще върви отстъпката - след индивида или след лекия автомобил. Отговори на тези въпроси занапред престоят.

Към другите ограничения на държавно управление за подкрепяне на бита е и въвеждане на по-ниска цена за малко ползване на ток, вода, парно и природен газ. От ръководещата коалиция предлагат на Комисията за защита на конкуренцията да вкара две цени, по които да се калкулират цените. Едната до минимално количество, належащо при по-ефективно ползване, и по-късно увеличена.

Тази мярка е противоречива в частта си, че ще направи отстъпка освен на най-нуждаещите се от нея, само че също по този начин и на останалите консуматори, които няма потребност да бъдат дотирани.

Основна причина за това е, че и до ден сегашен в страната няма ясна формулировка за “енергийно безпаричен ”. Така и помощта не може да бъде ясно адресирана към хората, които в действителност не са в положение да си заплащат сметките.

Повечето от измененията ще бъдат заложени по проект в идната актуализация на държавния бюджет. Очаква се новата парична рамка на страната да влезе в действие от 1 юли. През закона ще минат и всички данъчни ремонти, най-малко съгласно предварителните настройки на ръководещите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР