Само със солидарност в науката можем да постигнем добри научни

...
Само със солидарност в науката можем да постигнем добри научни
Коментари Харесай

Образователният министър: Само със солидарност можем да постигнем добри резултати в науката

Само със взаимност в науката можем да реализираме положителни научни резултати. Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. при посрещането на българския научноизследователски транспортен съд “Св. св. Кирил и Методий ”, който се завърна във Варна след сполучливо привършване на задачата си в Антарктида, оповестиха от пресцентъра на ръководеното от него ведомство.

Експедицията се финансира по Националната стратегия за полярни проучвания, готова от Министерството на образованието и науката (МОН). 

“България дълго време бе подпомагана страна в нейните научни полярни проучвания. Благодарение на напъните на генерации учени, които държаха на нашата полярна задача, в този момент посредством вас и посредством придобиването на кораба “Св. св. Кирил и Методий ”, станахме подпомагаща страна ”, обърна се проф. Пенов към участниците в експедиция. “Вие допринесохте за това да се развие интернационалното съдействие и съдействието в тежки полярни условия. Така хора, които преди ни помагаха безплатно – от испанската и чилийската база, в този момент са подкрепени от нас ”, добави министър Пенов във Варна.

Той уточни, че корабът “Св. св. Кирил и Методий ” е част освен от българската, само че и от европейската научноизследователска инфраструктура. “С вашите знания, благодарение на научните откриватели, с опита, който придобихте, оттук насетне можете да бъдете потребни освен за българската просвета, само че и за струпване на познания в европейски и международен мащаб ”, обърна се проф. Пенов към българските полярници.

Те бяха посрещнати на Морската гара във Варна от президента, министъра на защитата Димитър Стоянов  Димитър Стоянов Димитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 година в Свиленград.   През 1986 година приключва, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, кмета на Варна Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, регионалния шеф Марио Смърков, началникът на Висшето военноморско учебно заведение във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, ръководителят на Българският антарктически институт и доста жители.

Както Българска телеграфна агенция писа, научноизследователският транспортен съд “Св. св. Кирил и Методий ” се завърна вкъщи след 127 дни корабоплаване до Антарктида. Корабът е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет " Св. Климент Охридски " и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския байрак и присвояването на име на НИК 421 се състоя на 27 юли 2021 година

През цялото корабоплаване до Антарктида и назад на борда на НИК 421 Българска телеграфна агенция имаше собствен специфичен делегат. Константин Карагьозов бе единственият български публицист, който беше с родните полярници и екипажа през цялата 31-ва експедиция до остров Ливингстън, където се намира българската база, и назад. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР