Само с огън за светлина и топлина в горчивата зимна

...
Само с огън за светлина и топлина в горчивата зимна
Коментари Харесай

Луксозното жилищно строителство в Турция, което се превърна в прах

Само с огън за светлина и топлота в горчивата зимна нощ, семейство седи край пътя в очакване на знамение. То обаче не идва. Те чакат от девет дни и нощи околните им да бъдат открити след мощното земетресение в Турция. Тази персонална тъга се разиграва измежду руините на една от най-престижните жилищни улици, написа BBC в собствен специфичен материал по тематиката.

Това е един от най-луксозните жилищни региони в Газиантеп “, споделя музикантът Юнус Емре, чийто братовчед и четиричленното му семейство са в неопределеност. „ Тук живеят най-богатите. Тези жилища са продадени за милиони. "

Но цената на парцела в този град не означаваше нищо, когато удари земетресението.

„ Просто съм сърдит. Искам да потърся отговорност на някого, само че не знам на кой “, споделя 28-годишният мъж. За него в казуса са забъркани доста хора. Това не е единствено национална покруса, само че рухването на толкоз доста здания е и народен скандал.

Започва се от изпълнителя. Той употребява фалшив строителен материал. Следва сертифициращата институция. Кръвта на починалите хора е по техните ръце “, изяснява Емре.

По думите му изпълнителят не е просто изкупителна жертва. Правителството и страната носи отговорност, защото не е трябвало да даваш позволение за градеж на подобен нерешителен план, разяснява младият мъж.

Жилищният комплекс Ayşe Mehmet Polat е на 24 години. Четири от шестте му блока се срутиха, до момента в който други здания към него - не. Опасения за сигурността на строителството бяха изразени от жителите доста преди смъртоносните земетресения предходната седмица. Около 136 души са починали, до момента в който са спали. Соченият за реализатор на постройката е задържан.

Всичко изчезна “, споделя 65-годишната Емел Филик, ровейки в купчина персонални движимости, разпилени на всички места.

Тя изяснява, че братовчед й е спал в един от четирите разрушени блока и никой не е поел отговорност за сигурността на постройката.

След като се нанесете да живеете в апартамент, нищо не се случва. Няма никакви инспекции. Застраховките против трусове също не работят. Общината не прави инспекции, няма надзор. “

Тя споделя, че още преди земетресенията, хора са се тормозили по отношение на сигурността на постройките. Домоуправителка на име Селма даже е молила съседите да се съберат, с цел да изслушат терзанията й.

Преди шест месеца Селма ни описа за проблемите на постройката. Тя сподели „ Скъпи съседи, нашите здания може да се срутят и при най-малкото земетресение. Нека да укрепим колоните. Ако нямате пари, общината може да ни помогне с по-евтино решение. Тя организира няколко срещи, само че нищо не се случи. “

Но би трябвало ли хората в действителност да заплащат спомагателни пари, с цел да бъдат в сигурност в личните си домове? Това е въпрос, който визира структурата на постройката и не става въпрос просто за боядисване на стени. Ръководителят на организацията, представляваща архитектите в Турция, Еюп Мухчу, ни споделя, че крайната отговорност за обезпечаване на сигурността на постройките е на турското държавно управление.

Приоритетът на държавното управление не беше да направи градовете безвредни, а да осъществя някои планове, които бяха планувани само за максимизиране на облагите. Поради тази причина 65% от сегашния сграден фонд в Турция е рисков. И не са приложени никакви ограничения във връзка с тези рискови структури. "

След като двама поданици ни споделиха, че е имало евентуални проблеми в блоковете - започваме да се опитваме да разберем дали виновните за постройката са знаели за това и дали са създали нещо.

На паркинга видях дефектите със личните си очи. Когато докоснех бетонните колони, те се разпадаха на прахуляк в ръцете ми, като че ли въобще не беше бетон. Желязото ръждясваше от дъждовете “, споделя Бахатин Ашан, който е бил охранител в комплекса.

На въпрос дали той в миналото е докладвал за тези неща, той дава отговор, че те са били забележими за всички.

„ Казвах на един другар, че в случай че ми дадат апартамент тук, няма да го взема, тъй като не смятах, че колоните са здрави и при земетресение постройката ще се срути. "

Но арестуваният реализатор – Мехмет Акай – твърди, че постройката е отговаряла на наредбите по времето, когато е издигната. Той споделя, че канализационни и водопроводни уреди са били добавени към парцела след строителството и че това може да е развалило носещите колони.

Непосредствената картина, която се обрисува в този квартал на Газиантеп, не е на прикриване или интрига, а на равнодушие и безучастие. Всички знаят, че има проблем, само че никой не прави нищо. За опозиционния народен представител Гаро Пайлан от партията HD, това е показателно за незаконна немарливост в промишлен мащаб в турското строителство и контрол. Пайлан упреква държавното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е съумяло да подсигурява сигурността на новите здания, както и че не е укрепило по-старите.

Учените сигнализираха, че това злополучие идва, само че държавното управление не направи съвсем нищо. Предупредихме кметовете, предупредихме ги да приготвят избавителните екипи, само че те не направиха нищо и ние живеем в тази злополука. Казват, че това е орис. Не, не е. В цивилизованите страни се случват сходни бедствия, само че по-малко хора умират. Но тук имаме десетки хиляди хора под руините. “

Мехмет Акай, индивидът, който съгласно управляващите е строителен бизнесмен на комплекса Ayşe Mehmet Polat, беше задържан в събота, 11 февруари - пет дни след земетресенията. Той беше спрян на летището в Истанбул, до момента в който се опитваше да напусне страната. Прокурорите настояват, че той е бил строителният бизнесмен, само че в отговор на въпроси, заложени посредством юриста му, Акай твърди, че е бил строителният координатор, само че не и изпълнителят. Той отхвърля и обвиняванията, че са употребявани евтини строителни материали.

Говорителят на община Шехиткамил в Газиантеп Ахмет Айдън Серт споделя, че не са получавани недоволства по отношение на комплексните здания и затова не са правени инспекции.

Прегледахме документите и не открихме нередности. “

Президентът Ердоган призна, че незабавната реакция на бедствието е била мудна тук-там, само че прикани хората си да не слушат тези, които той упреква в политизиране на нещастието. Неговото държавно управление отхвърля немарливост и твърди, че повече от 98% от срутените здания са били по-стари - като комплекса Айше Мехмет Полат - и са издигнати преди ръководещата партия да поеме властта.

Има доста хора, които биха споделили, че всяка страна има морално, в случай че не и законово обвързване да пази своите жители, без значение от възрастта на тяхната благосъстоятелност. И когато турците отидат на избори през лятото, те сами ще решат кой най-добре може да подсигурява, че фамилиите им са в сигурност в личните си домове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР