Само с финансиране от европейските фондове ще бъде възможно опазването

...
Само с финансиране от европейските фондове ще бъде възможно опазването
Коментари Харесай

153 свлачища рушат Варна и региона, само пари от ЕС могат да помогнат

Само с финансиране от европейските фондове ще бъде допустимо опазването на крайбрежните територии от свлачища и ерозия. Парите, нужни за планиране и дейно брегоукрепване, са в мащаби, непостижими за бюджетите както на черноморските общини у нас, по този начин и на страната. Това съобщи при откриването на интернационална конференция в границите на план land-sea „ Устойчивост на системата земя – море за тактики за екотуризъм “ регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

В момента във Варненска област има 153 дейни свлачища. Тяхната територия е 37 166 дка. В рамките на форума, домакинстван от регионалната администрация на Варна, специалисти от България, Италия, Испания и Германия разясниха най-успешните модели, приложени към този момент в западноевропейските ни сътрудници за очистване на свлачищата и ерозията в крайбрежните зони.

Проектът - land-sea „ Устойчивост на системата земя – море за тактики за екотуризъм “, е първият, който регионалната администрация на Варна съумя да завоюва от общо 47 със същата тема, по които има подадени апликационни форми. Неговата стойност е 1 млн. евро, които ще дадат опция в границите на три години да се реализира оптималната експертна подготвеност и да се изготви проект, с който да аплайваме сполучливо за финансиране – за планиране и действителни брегоукрепителни действия, изясни Стоян Пасев.

„ Целта ни е да не допуснем морето да продължи да превзема територии от брега, а в унисон с 21-и век ние да отвоюваме територии от морето и да сътворяваме положителни условия за туризъм и вложения, разяснява шефът на Варненска област. Вече сме създали първата административна стъпка, която ще ни разреши да аплайваме за европейски средства за решение на проблемите на брегоукрепването. Предложението на регионална администрация Варна за основаването на Изпълнителна организация „ Управление на крайбрежните зони “ към този момент е в парламентарната комисия за районно развиване “, добави Стоян Пасев.



„ Искаме всеки от сътрудниците да научи нещо ново, да обменим информация за положителните практики във всяка страна и да на финала на плана да имаме ясно виждане за това какво ни е належащо – като действия и финансиране, с цел да се оправим с казуса с брегоукрепването на компрометираните крайбрежни зони “, съобщи Катерина Пратико, роководител на плана.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР