Само при диверсификация на доставките на природен газ може да

...
Само при диверсификация на доставките на природен газ може да
Коментари Харесай

Обмислят създаване на борса за природен газ

Само при диверсификация на доставките на природен газ може да приказваме за конкуренция и за основаване на условия за либерализация на пазара, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса в Народно събрание, на която беше показана концепцията за газовия хъб " Балкан ".

За тази диверсификация е нужно основаване на инфраструктурни връзки с страните в района и на енергийна борса, която ще ни даде сигурност и конкурентни цени на силата, и надлежно - конкурентна стопанска система, сподели Петкова. В Министерството на енергетиката напълно поддържаме самодейността за основаване на борса за природен газ и ще оказваме помощ с целия си експертен капацитет, означи тя.

С последователното развиване на либерализацията на пазара на природен газ ролята на енергийния регулатор се ускорява, разяснява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. КЕВР се ангажира с издаване на лиценз на борсовия оператор, в това число и на платформата за търговия на природен газ. Правилното решение е взаимстване на комерсиална платформа от сериозен търговец, като добър вид е Средноевропейската платформа за природен газ " Баумгартен ", Австрия, сподели Иван Иванов. КЕВР ще утвърди и ограниченията за надзор на ликвидността, за недопускане на пазарни злоупотреби и приключване на вътрешна информация от борсата, добави той.

Народният представител Валери Симеонов изиска по-конкретна информация за източниците на природен газ и за какво мястото на газовия хъб " Балкан " не е определено в Южна България, където строителството, по думите му, ще е доста по-малко.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР