Само преди три месеца мнозина в общността на анализаторите очакваха,

...
Само преди три месеца мнозина в общността на анализаторите очакваха,
Коментари Харесай

Осмисляне на грешен залог върху йената

Само преди три месеца мнозина в общността на анализаторите чакаха, че 2024 година ще означи повратна точка за йената след три години на спад на валутата по отношение на $. Консенсусната прогноза беше йената да нарастне от 141 йени по отношение на американската валута в края на 2023 година до 135 йени година по-късно, съгласно данни на Bloomberg.

Вместо това обаче йената е паднала още повече, флиртувайки с равнища покрай ¥152. Сред най-големите валути на развитите пазари, йената е изгубила най-вече по отношение на $ до момента тази година, отслабвайки с близо 7 %.

И по този начин, какво се обърка с прогнозите? Очакваше се известна поддръжка за йената от структурни фактори, в това число забележителен остатък по настоящата сметка и атрактивни оценки (йената е покрай рекордно ниски равнища по отношение на комерсиално претеглената кошница от валути).

Катализаторът във фокуса обаче беше японската парична политика. По-конкретно, капацитетът японската рефлация да подсигурява по-високи лихвени проценти за първи път от 200...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР