Само преди седмици Гаутам Адани и неговата разрастваща се империя

...
Само преди седмици Гаутам Адани и неговата разрастваща се империя
Коментари Харесай

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Само преди седмици Гаутам Адани и неговата разрастваща се империя от сила до пристанища изглеждаха непоклатими. Сега, изобличителна офанзива на късите продавачи накара милиардера да претърпява най-тежката рецесия в корпоративния си живот - и повдига по-големи, по-мрачни въпроси по отношение на доверието в Индия като световен мотор на растежа и дестинация за интернационалните вложители.

Холдингът на индийския милиардер - Adani Group е изгубил 108 милиарда $ пазарна стойност, откогато Hindenburg Research я упрекна в борсово манипулиране и счетоводни измами в отчет от 24-ти януари. Но едвам когато магнатът анулира продажбата на акции за 2,4 милиарда $ тази седмица, стана явен капацитетът за трайно влияние.

Опровержението на Adani не съумя да успокои вложителите. Някога класиран под номер 2 измежду най-богатите в света, той падна до номер 21 в показателя на милиардерите на Bloomberg. Малкият, само че прочут пай продавач в Съединени американски щати съживи остарели подозрения по отношение на корпоративното ръководство в конгломерата Adani. Резултатите от неговия отчет от съвсем 100 страници заплашват да подкопаят доверието на вложителите в Индия в по-широк проект и в регулаторната рамка на нацията - без значение дали изказванията му в последна сметка ще се окажат правилни или не.

" Нещата се развиват доста бързо на пазара, с евентуално огромна преоценка на рисковете от вложение в индийски акции за интернационалните вложители ", сподели основаният в Сингапур Гари Дуган, основен изпълнителен шеф на Global CIO Office, компания за ръководство на активи и финансови съвещания.
 Непоправими вреди: Загубите на Adani доближиха $100 милиарда
Непоправими вреди: Загубите на Adani доближиха $100 милиарда

Акциите на фирмите на индийския предприемач Гаутам Адани не престават своя срив

" Тази преоценка включва ръководство, корпоративна бистрота и задлъжнялост. " 60-годишният Адани е непосредствен с премиера Нарендра Моди от десетилетия. А неговият бизнес - с вложения в капиталоемки планове като летища, електроцентрали и центрове за данни - е в основата на програмата за напредък на Моди.

Като народен първенец, магнатът съгласува своите бизнес ползи с задачите за развиване на Моди, като постоянно се намесва там, където страната няма запаси или подготвеност, помагайки за основаването на хиляди работни места. Ако спадът в цените на активите продължи и в допълнение разклати доверието на вложителите в империята на Адани, това би било спънка за историята на растежа на Индия в основен миг.
 Удар за $50 милиарда: Разследване срина Adani Group
Удар за $50 милиарда: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research фирмите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни операции

Банки като HSBC Holdings Plc и компании като Apple Inc. се уголемяват в Индия, с цел да хеджират своята експозиция към Китай, където държавните репресии против бизнеса и безредна пандемична политика накараха вложителите да бъдат внимателни. " Истината е, че абсурдът с Адани не идва в най-хубавото от всички времена за Индия, защото Китай се отваря още веднъж ", сподели Алисия Гарсия Ереро, основен икономист за Азиатско-тихоокеанския район в Natixis SA. " Чуждите вложители явно следят. "

Какви са обвиняванията?

Американският пай продавач Hindenburg Research LLC се насочи към най-богатия човек в Азия с обвинявания в манипулиране на пазара и измами, след поредност от постоянно сполучливи залози против компании, вариращи от производителя на електрически транспортни средства Nikola Corp. до Twitter Inc.

Фирмата, ръководена от Нейт Андерсън, разгласява отчет от съвсем 100 страници за Adani Group на Гаутам Адани, които доведоха до спад в акциите на фирмите на индийската група.

Hindenburg сподели, че е пай към скъпи бумаги на книга на Adani Group, посредством производни и търгувани в Съединени американски щати отговорности. Adani Group отхвърли обвиняванията като " неоснователни " и " селективна дезинформация ".

Hindenburg се насочи към съкращаване на към 30 компании от 2020 година чиито акции са изгубили приблизително към 15% на идващия ден, съгласно изчисленията на Bloomberg News. Акциите падат приблизително с 26% шест месеца по-късно. Hindenburg в отчета си твърди, че Адани е употребявал офшорни образования за пране на пари и източване от регистрирани компании. Късият продавач, който зае позиция в офшорни скъпи бумаги на Adani, характеризира метеоричния напредък на групата като " най-голямата машинация в корпоративната история ".

Докато доста от изказванията се популяризират измежду индийската капиталова класа и медии от години, появяването им в световния диалог наподобява провокира рецесия на доверието. В отговор от 413 страници Adani сподели, че държанието на Hindenburg е " нищо по-малко от изчислена машинация с скъпи бумаги според използваното законодателство ".

Но вредата беше нанесена... Осем от 10-те най-зле представящи се акции в MSCI Asia Pacific Index тази година към този момент са компании на Адани, до момента в който облигациите, издадени от водещата компания на индийския милиардер, паднаха до проблематични равнища в търговията в Съединени американски щати.

Сътресенията освен удариха акциите на Adani Group, само че и засегнаха банките, които са отпуснали заеми на фирмите. Контролираната от държавното управление Държавна банка на Индия се срина с 11% след излизането на отчета на Hindenburg. Чуждестранни институционални вложители са изтеглили чисти $2 милиарда от фондовия пазар на Индия от 27 януари до 31 януари, най-голямата тридневна ликвидация от март, съгласно данни, събрани от Bloomberg.
 Щети за $71 милиарда: Скандалът с Adani навлезе в нова фаза
Най-богатият в Азия опита да убеди вложителите, че не мами пазара - не съумя

Акциите на фирмите на Гаутам Адани не престават своя срив

" Заглавията, свързани с Adani, генерират високо равнище на отрицателно внимание, което може да понижи апетита на вложителите към индийските акции ", сподели Джиан Ши Кортеси, фонд управител в основаната в Цюрих GAM Investments, която управлява активи на стойност над 80 милиарда $.

" Въпреки че не виждаме Adani да повлича надолу целия индийски фондов пазар, считаме, че това може да докара до това Индия да се показа по-слабо от други азиатски пазари като Китай. "

Въпреки това, някои ветерани вложители в нововъзникващи пазари като Марк Мобиус остават индиферентни от срутва и отхвърлят възможностите за по-широко заразяване.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР