Само преди няколко години марката Lancia беше на ръба на

...
Само преди няколко години марката Lancia беше на ръба на
Коментари Харесай

С новата Lancia Ypsilon започва ренесанс за марката

Само преди няколко години марката Lancia беше на ръба на изгубването. В гамата остана единствено един модел - Ypsilon, а колите се продаваха единствено в Италия. Въпреки това, след образуването на концерна Stellantis, историческата марка имаше късмет да се рестартира. Ръководният екип беше ревизиран и в проекта бяха включени три нови модела. Сега се появи първият от тях - четвъртото потомство на хечбека . Това е първата нова Lancia от 13 години насам.

Въпреки че новият Ypsilon е механически е уеднаквен с новите модели Opel Corsa и Peugeot 208, екстериорът на автомобила е въодушевен от концептуалния автомобил , който имаше малко от гените на именития Stratos. Оттам идват лъскавият черен панел на предния борд на капака, трите LED лъча на носа и Y-образната шарка на фаровете.

За да украсят калниците, страничните огледала и задната колона са с лъскаво черно покритие. Дръжките на задните порти при новата Lancia Ypsilon са " скрити " в С-колоната, където ще забележите и обновената емблема на компанията. Задните светлини също са заимствани от емблематичната рали кола. Кръглите светлини в действителност припомнят за Stratos. Дизайнерите възнамеряват да създадат необичайния и даже провокативен жанр корпоративен за марката в бъдеще.

По отношение на размерите Ypsilon съвсем не се разграничава от най-близките си родственици с дължина 4,08 метра, широчина 1,76 метра, височина 1,44 метра и междуосие от 2,54 метра. Моделът е основан на платформата CMP с без значение предно окачване вид McPherson и торсионна греда откъм гърба.

Снимка: Lancia
Първата показана версия Welcome е най-богато оборудвана и е основана в съдействие с известното италианско мебелно студио Cassina. Именно на него Ypsilon дължи редица забавни характерности, главната от които е централната подпора под формата на кръговиден рафт, който съчетава отделения за дребни предмети и платформа за безжично зареждане на смарт телефони, три USB-C врата и интеграция на смарт телефон с Android Auto и Apple CarPlay.
Снимка: Lancia
Шикозният градски автомобил разполага и със особено направена аудиосистема, амбиентно осветяване и специфичен филтър за климатика, с цел да се отърве от 99% от нездравословните частици. Седалките са тапицирани в меко синьо кадифе с правоъгълна шарка канелони.

Хечбекът е оборудван с мултимедийна система SALA с 10,25-инчов сензорен пъстър екран. Дигиталното арматурно табло употребява 10,25-инчов екран, само че бутонът за ръководство на климатика остава тъкмо над кръглия рафт. Създателите имат вяра, че подобен интериор ще зарадва жителите с обичайното улеснение и уют на италианския дом.

Снимка: Lancia
Новата Lancia Ypsilon стана и първата електрическа кола на марката, макар че цялото наличие е заимствано от Peugeot e-208. Електромоторът на предната ос е с мощ 156 к.с. и въртящ миг 260 Нм, а батерията CATL е с потенциал 51 кВтч. Това е задоволително на компактния хечбек с тегло 1584 кг да измине 403 км с едно зареждане съгласно цикъла WLTP. Попълването на заряда от 20 до 80% от станция DC ще отнеме 24 минути. На по-късен стадий Lancia Ypsilon ще има и бензинови версии.

Снимка: Lancia
Настоящият модел на Lancia Ypsilon се създава в Полша, само че новият модел ще бъде подложен на поточната линия на испанския цех на Stellantis, където към този момент се създава родствената Corsa. Дилърската мрежа на марката Lancia в Италия към този момент е понижена от 230 на 160 от най-уважаваните шоуруми, само че е оповестено завръщане в други страни.

Продажбите би трябвало да стартират тази година в Белгия, Холандия, Франция и Испания, защото съгласно статистиката жителите на тези страни са главните фенове на марката Lancia, носеща духа на продуктите с надпис " Произведено в Италия ". През 2025 Lancia ще се появи в Германия. Извън Италия компанията има намерение да отвори повече от 70 нови представителства до 2025 година

След Ypsilon, възкресението на Lancia ще продължи през 2026 година, когато с името Gamma ще дебютира кросоувър с формата на фастбек на платформата Stellantis STLA Medium и ще бъде дълъг близо 4,70 метра. През 2028 година именитото име Delta ще се завърне като стилен хечбек. И двата бъдещи модела ще бъдат единствено електрически, защото задачата на Lancia е да продава единствено електрически автомобили от 2028 година

dir.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР