Само преди няколко години компании като Beyond Meat и Impossible

...
Само преди няколко години компании като Beyond Meat и Impossible
Коментари Харесай

Съкращения и все по-слаби продажби съпътстват алтернативите на месото

Само преди няколко години компании като Beyond Meat и Impossible Foods бяха в авангарда на гражданска война в храненето - техните артикули предлагаха усет, който хем е допустимо непосредствен до този на месото, хем бяха с растителен генезис. От гастрономическа, морална и екологична позиция - печеливша позиция. Сега обаче най-големите имена при другите възможности на месото са в положение на свободно рухване.

По информация на Bloomberg Impossible Foods възнамеряват да съкратят към 20% от чиновниците си. Същото към този момент направиха в Beyond Meat. Причината и на двете места е сходна - срив в продажбите. За Impossible спадът е с над една пета на годишна база. Акциите на Beyond Meat са изгубили 67% от своята стойност за 12 месеца.

Възход...

И двете компании предлагаха първо хамбургери с растителен протеин, като дори веригата Burger King стартира да предлага различен бургер. По-късно се появиха и други възможности на пилешките хапки и наденичките.

Beyond Meat и Impossible Foods бяха оценени от вложителите на стотици милиони долари (Beyond Meat дори мина границата от $1 млрд.), като продуктите им печелеха потребителите освен с усета си, само че и с идеята за по-екологично и етично създадени храни - въпреки всичко отглеждането на животни е измежду секторите с максимален въглероден отпечатък.

През 2017-2018 година фирмите бяха на щандовете на хиляди магазини по целия свят. Избухването на пандемията от ковид докара до пика в търсенето на други възможности на месото - в интервала март-април 2020 година продажбите бяха три пъти по-високи от тези за същия интервал година по-рано.

...и проваляне

Алтернативните бургери и хапки към този момент не са на мода - това е ясно от данните за продажбите. Това се дължи и на някои проблеми, които по този начин и не бяха позволени от производителите. Вкусът и структурата, да вземем за пример, идват на цената на аромата, който поради самата индустриална технология е, най-общо казано, много по-различен спрямо оригинала.

Има и диспути на чисто здравно ниво за хранителната стойност на бургерите без месо, като и до наши дни няма консенсус измежду специалистите.

Не оказва помощ и фактът, че Beyond и Impossible по този начин и не реализираха равнене на цените на техните храни с тези от скотски генезис. Така другите възможности остават нишови и в последна сметка скъпи артикули. Това несъмнено не оказва помощ в сегашната икономическа обстановка, когато цените на всички съществени хранителни артикули са доста високи и потребителите обмислят доста повече всяка своя покупка.

Така пионерите на веган " месото " са изправени пред съществени провокации на пазара. Axios означи в собствен материал, че към този момент се вижда работата на нови стартъпи, които работят по нови и разнообразни технологии за основаване на артикули с растителен протеин. Освен това, отглежданото в лаборатория синтетично месо към този момент е много по-близо до комерсиална реализация.

При всяко състояние, за потребителите ще има от ден на ден разновидности да употребяват обичаните си храни без това да е обвързвано с избиването на животни. Просто наподобява все по-вероятно от щандовете в магазина да изчезнат двете марки, които сътвориха този световен пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР