Само преди месец Финландия избра най-младия премиер в историята си

...
Само преди месец Финландия избра най-младия премиер в историята си
Коментари Харесай

Премиерът на Финландия иска 6-часов работен ден и 4-дневна седмица в страната

Само преди месец Финландия избра най-младия министър председател в историята си и третата жена, която застана отпред на държавното управление.

Сана Марин е заместник-председател на Финландската социалдемократическа партия, народен представител от 2015 година, а преди да поеме премиерския пост, бе министър на превоза и връзките.

Марин споделя, че триумфът й е резултат на усилена работа.

Сега тя приканва за въвеждането на еластичен работен график в цялата страна, който да включва 6-часов работен ден и 4 работни дни в седмицата, заяви " Дейли мейл ".

За Марин това е значимо, защото редуцираното работно време ще разреши на чиновниците да прекарват повече време със фамилиите си.

Марин, която е майка, управлява лявоцентристка коалиция с четири други партии, ръководени от дами. Три от тях са под 35 години.

" Никога не съм мислил за възрастта или пола си. Водя се от аргументите, които ме вкараха в политиката ", споделя Марин, представена от Idaho Reporter.

" 4-дневна седмица и 6-часов работен ден. Защо това да не бъде идната ни стъпка? Осем часа в действителност ли са ни нужни? Мисля, че хората заслужават да прекарат повече време с околните си, с обичаните си хора, с заниманията си и други аспекти от живота си - като културата. Това може да бъде идната стъпка в нашия трудов живот “, споделя 34-годишната лидерка още до момента в който е министър на превоза.

Предложението бе приветствано от министърката на образованието и лидерка на съюза на радикалната левица Ли Андерсон.

" Важно е да се разреши на финландските жители да работят по-малко. Това не е въпрос на ръководство в женски жанр, а препоръчана опция и съблюдаване на обещания към гласоподавателите ", означи Андерсон.

Предстоят да се открият политиките, посредством които редуцираният работен ден във Финландия да стане вероятен.

В прилежаща Швеция, където шестчасов работен ден се ползва от 2015 година, резултатите демонстрират, че чиновниците са по-щастливи, по-богати и по-продуктивни.

През ноември " Майкрософт " в Япония предприе самоуверен ход в опит да усъвършенства салдото сред професионалния и персоналния живот на своите чиновници и вкара тридневен уикенд.

Резултатите бяха впечатляващи - демонстрираха, че продуктивността се е повишила с 39,9%. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР