Само преди година се опитахте да реализирате този закон и

...
Само преди година се опитахте да реализирате този закон и
Коментари Харесай

БСП: ГЕРБ дава възможност за създаване на силови структури под контрол на кметовете

" Само преди година се опитахте да реализирате този закон и напълно закономерно срещнахте отпор ". Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков по време на дебатите за измененията в Законa за локалното самоуправление и локалната администрация.
Сега, в навечерието на локалните избори се мъчите да създадете спомагателни лостове за постоянно въдворяване на властта си в общините , посредством персонални кметски преторианци, акцентира той.
По думите му с препоръчаните промени се основава причина за пораждане на силови структури под персоналното предписание на кметовете , за налагане с репресивни способи на властовия им потенциал.
Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков по какъв начин би привел в осъществяване този закон, обезпокоен е Янков. Зад този закон се прикрива и неспособността да се извърши предизборното заричане на ръководещите за непрекъснато полицейско наличие във всяко обитаемо място, нападна депутатът от левицата.
Янков е на мнение, че с него се показва и следващо отдръпване на страната от функционалностите й за застраховане на сигурността и публичния ред посредством Министерство на вътрешните работи. Този закон ще сложи личността на кмета над закона, тъй като по какъв начин си представяте примерно, представител на тази конструкция в ролята на санкциониращ погрешно паркирал кмет, на който в действителност е директно зависещ, разяснява социалистът.
Не ми се мисли даже каква ще е ролята на тези структури по време на избори, поради и преобладаващото съществуване на кметове от две политически сили, всяка със своята специфичност на властови параметри, съобщи Красимир Янков.
" Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена конструкция във второ Министерство на вътрешните работи - имам поради Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.
Опитахте и през " Закона за частната охранителна активност " да създадете необикновен метод за обезпечаване публичния ред и сигурност в страната, който в действителност щеше да ни върне в средата на 90-те години - по този начин нареченото мутренско охранителни време ", продължи с рецензиите аленият народен представител.
На това сложиха край заседателите от пленума на Върховен административен съд, обявявайки текстове от " Закона за частна охранителна активност " като противоречащи на Конституцията, напомни Янков. " В претекстовете, с които бяха атакувани тези текстове се твърдеше от вносителя:
"...на законово равнище се разрешава безкрайно влияние от страна на частни охранители върху живота в обитаемоте места, без значение дали се касае за осъществяване на дейности, засягащи персоналния живот и имущество, упражняването на политически права, стопански действия или други. "
Сега още веднъж вършиме опит да създадете частно-кметски силови структури, за сметка на общинските бюджети, само че посредством различен закон ", допусна аленият народен представител.
Категорично съм срещу този закон, акцентира той. Той е следващ стадий от проекта ви за понижаване на потенциала на Министерство на вътрешните работи, до цялостното му обезличаване, посредством промяна на дейностите и отговорностите му към параструктури и частни формирования, счита Янков.
Това не е повишаване на ролята на локалното самоуправление, а механизъм за цялостен надзор от ръководството по места върху популацията, уточни той.
Къде е границата сред това общината да подсигурява сигурността, на жителите, публичния ред, придвижването на МПС и правоприлагането на всички общински разпореждания? ", попита Янков.
Като образец за тази безконтролност, прераснала в произвол на жителите са по този начин наречените сини зони. От един механизъм за регулация на придвижването прерасна в наклонност всеобщ общински налог за територията на града. Засега в план, само че евентуално напълно скоро ще е реалност ", съобщи Янков.
Той добави, че това ще се реализира още веднъж от тази новозадаваща се конструкция, която напълно ще аутсорсва Министерство на вътрешните работи, само че на гърба на жителите с всевъзможни санкции, наказания и такси.
На идните избори е време жителите да се разсънят и да дадат със своя глас отпор на това, което им предизвиква по този начин наречената ви локална власт, счита социалистът.
Вярвам, че няма да съумеете да наложите този легализиран произвол, макар гласуването тук, тъй като текстовете ще отпаднат още веднъж, като противоречащи на Конституцията, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР