Само преди един век години търговията на борсата се е

...
Само преди един век години търговията на борсата се е
Коментари Харесай

Физикономика или как науката навлезе в борсата

Само преди един век години търговията на борсата се е правила на ръка. С измислянето на телефона - и по телефон. Навлизането на интернет обаче води до обилни структурни промени на търговията с валута и скъпи бумаги. Докато преди в центъра е била борсата като място за физическа обмяна на артикули, скъпи бумаги и пари, в този момент в центъра е електронната информационна мрежа.
Първото потомство опити да се предскаже придвижването на борсата е по този начин нареченият механически разбор. При него се търсят характерни фигури в графиката на цената по отношение на времето, които се смятат за сигнали за едно или друго държание на пазара в идващ миг време. Най-известни са фигурите на по този начин наречените японски свещи – знаци, описващи оптималната и минималната стойност в дадения миг време. В взаимозависимост от конфигурацията на японските свещи се предсказва хода на графиката.
Следващият стадий при предсказването на държанието на акциите на дадена компания е фундаменталния разбор. Той се основава на макроикономически индикатори. Влияе се от такива фактори като размер на изплащаните дивиденти, годишна облага, владение на активи и други.
Интернет и компютрите водят до идващото еволюционно равнище на борсата. В началото на сегашния век в борсата навлизат учени – физици и математици, които създават ново потомство програмен продукт основан на теорията на вероятностите и статистиката. Този жанр на търгуване е наименуван QUANT. Използват математически модели наречени процеси на Markov, доктрина на Bayes и процеси на Hawkes. Навлизането на тези стратегии води до смяна в актуалните способи на търговия. Създава се по този начин наречената Високо-честотна търговия, при която покупката и продажбата се правят по-начесто във времето и на дребни порции определяни посредством програмен продукт. Съществуват разногласия, кое е по-ефективно - високо-честотната или бавната търговия, само че едно е ясно - компютрите и математиката трансформират вечно методите и структурата на борсата.
Автор: Мария Берова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР