Само преди две седмици президентът Румен Радев каза, че предсрочни

...
Само преди две седмици президентът Румен Радев каза, че предсрочни
Коментари Харесай

Президентът продължава войната на нерви с правителството

Само преди две седмици президентът Румен Радев сподели, че предварителни избори в този момент няма да донесат нова вероятност пред страната, което беше признато със удовлетворение от ГЕРБ и с бърборене от Българска социалистическа партия.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Есента на Борисов

Новият политически сезон стартира с оставки на трима министри вкупом, само че това към този момент не носи стремежи резултат
14 сеп 2018
Кой желае да стане дипломат

Президентът Румен Радев и министърът на външните работи Екатерина Захариева водят тежки диалози за дипломатическите назначения
24 авг 2018 Една седмица, откакто министър-председателят номинира основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов за министър на вътрешните работи, президентът и ръководещите не могат да се схванат по процедурата и това блокира рокадите в кабинета. По закон президентът би трябвало да подпише декрет за освобождението на Младенов от поста основен секретар, което той към момента не е направи. През уикенда Румен Радев изясни пред публицисти, че не е подписал, тъй като кадровата промяна не е предходна през процедура по координиране с него. " Няма по какъв начин да подпиша декрет, в случай че няма координиране. И съм го споделил, където би трябвало ", сподели той. А в понеделник добави: " На най-високо равнище би трябвало да даваме образец за правда и съблюдаване на всички нормативни документи, в случай че желаеме да има правда в страната ".

Какво е " координиране "

В понеделник, след съвещанието на съдружния съвет на ръководещите и водачът на " Атака " Волен Сидеров, и ръководителят на групата на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов оповестиха, че са подготвени на среща с президента, с цел да изяснят аргументите за това държание.

" Капитал " се допита до адвокати, експерти по конституционно право, какво би следвало да съставлява съгласуването. Според тях не е наложително по съответния мотив, за който се изисква и декрет на президента, да има персонални диалози било сред президента и премиера, било сред администрациите от " Дондуков " 2 и от други министерства. Достатъчно е документите да е изцяло комплектована.

В случая с Маринов това не е по този начин, или най-малко не беше предходната сряда, когато досието беше изпратена в президенството. Там са получили единствено копие на решението на Министерския съвет, без да бъде приложено заявката за овакантяване по лично предпочитание на Младен Маринов, да вземем за пример. Така президентът, на доктрина, не може да знае дали основният секретар в действителност желае да напусне или е заставен. До този миг няма информация дали от страна на президенството са били поискани в допълнение документи и дали държавните чиновници са ги изпратили. Неофициално се разбра, че от " Дондуков " 2 упорстват да видят отчета на вътрешния министър Валентин Радев за Маринов, както и заявката на основния секретар за овакантяване.

Радев сподели в понеделник, че " има избрани нормативни условия за сключване на един декрет ", като най-вероятно има поради тъкмо това.

Има ли нещо оттатък юридическите причини

Ако е пречката е единствено по документите, тя е елементарно отстранима. По създание президентът не би следвало да откаже освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи по негово лично предпочитание и вероятно координиране за това, разбирано в по-широкия смисъл, отвън окомплектоване на документите, не е използвано. Маринов на процедура си е подал оставката. Радев не би следвало и да се преценява с информацията за бъдещото му кариерно развиване. Както самият той сподели в понеделник - задължението му като президент е само към освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи от поста му. " След всички проблеми и провали в Министерство на вътрешните работи, министър председателят преценя дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността ", отговори Радев на въпрос дали утвърждава кандидатурата на Маринов за министър на вътрешните работи. " Президентът може да си има свое мнение, само че той не е индивидът, който да дефинира кой ще влиза в изпълнителната власт и кой – не. Затова има разделяне на управляващите и по тази причина той е обособена институция. Така че уповавам се, че той също ще направи своя верен избор и ще даде опция на Младен Маринов да бъде претендент за министър ", разяснява и депутатът от " Обединени патриоти " зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов засилващите се спекулации, че Радев в действителност не утвърждава Маринов за министър.

Президентът обаче има право да упорства за координиране на възможния нов основен секретар на вътрешното ведомство, което явно няма да протече безпрепятствено.

Между президента и ръководещите има засилващо се напрежение. Първият по-сериозен конфликт, отвън обществените рецензии, беше обвързван със състава на българската делегация за годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е изпратила нотификация в Съединени американски щати, че тя ще се води от премиера Бойко Борисов, макар че не е било реализирано единодушие с Румен Радев по въпроса. Въпреки рекомендациите от екипа на премиера Борисов и Радев да беседват по тематиката, това не е станало.

Министър-председателят отпътува за Ню Йорк на 23 септември. Радев пък в понеделник отпътува за Букурещ, където ще има двудневна среща на върха на самодейността " Три морета ". Връща се във вторник към 17 ч.

Заради неприятна връзка и некомплектоване на документите към момента се висящи огромен брой посланически назначения, които би трябвало да се договорят сред държавното управление и президента.

А рокадите в кабинета

Единственият проблем пред измененията в държавното управление - освобождението на министъра на превоза Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев и на районното развиване Николай Нанков и назначението на тяхно място надлежно на Росен Желязков, Младен Маринов и Петя Аврамова, остава въпросът с указа. Цветанов сподели, че в случай че този въпрос се реши, гласуването в Народното събрание може да стане в четвъртък.

На доктрина ръководещите могат да изберат Маринов и преди да бъде освободен като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. В подобен случай той ще има един месец период, с цел да не изпадне в несъответственост т.е. за този интервал той ще би трябвало да се надява президентът да подпише указа за оставката му като основен секретар. Ако това не стане, има два разновидността - министър председателят да го отдръпна като министър, или да изпадне в несъответственост и с него да се заеме КПКОНПИ. Законът планува, че лицето, изпаднало в такава несъответственост би трябвало да предприеме дейности, с цел да я в профил. Възможно е да се одобри, че Маринов е подхванал дейности като е подал заявление за овакантяване и тогава комисията на Пламен Георгиев ще би трябвало да напише писмо до президенството, с което да изиска указът да бъде подписан. Ако и в този случай президентът откаже, съгласно адвокати е допустимо президентът да бъде упрекнат в корист с власт и даже да стартира процедура по импийчмънт.

Има и различен вид - в случай че президентът чака министър председателят да беседва с него за Маринов, а Борисов не пожелае, просто може да предложи различен човек на мястото на вътрешния министър.

Трите смени в държавното управление не са обвързани и могат да бъдат разграничени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР