Само преди дни - на 29 април, българският министър на

...
Само преди дни - на 29 април, българският министър на
Коментари Харесай

Едва 1/8 от произведения у нас слънчоглед е предназначен за вътрешния пазар

Само преди дни - на 29 април, българският министър на земеделието Явор Гечев разяснява, че има спогодба през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от тематиките, по които българският и украинският аграрни министри ще приказват е тематиката за слънчогледовото олио.

От 24 април до края на юни у нас беше въведена възбрана за импорт на аграрни артикули от Украйна, измежду които зърно и слънчоглед.

Тази възбрана би трябвало да отпадне, сподели за Радио Варна Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. В позиция, фирмите - преработватели оповестиха, че са застрашени от стесняване на активността и даже банкрут.

Трябва да се регистрират ползите на всички браншове в стопанската система, сподели Янев.
Причините са няколко.

Основната измежду тях е, че преработвателите на масла не могат да обезпечат и натоварят мощностите си единствено със слънчогледа, създаден в България. Средногодишно, у нас се създават към 2 млн. т. слънчоглед, от които едвам към 250 хиляди т. или 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за експорт.

Мощностите на преработвателите - за олио, шрот и белене на семена са за над 3 млн. т., което значи, че и преди войната в Украйна у нас е внасяно огромно количество слънчоглед, посочи Яни Янев.

Ако възбраната остане, поради неналичието на суровина, производителите на олио са застрашени от риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите индустриални мощности за произвеждане на олио и шрот. Дори и сега, мощностите на преработвателите са свити с към 30 на 100.

И още.

В региона на Черно море се създава към 75% от международното произвеждане на слънчоглед.

България е топ 5 страните в света по произвеждане на олио. Една такава възбрана ще значи, че ще загубим позициите си и като страна производител, и като бранш от стопанската система. По данни на националната статистика. през 2021 година България е била на трето място в света по експорт на слънчогледово олио. В безспорни числа това прави доходи за 690 млн. щатски $. Страната ни непроменяемо е в челната тройна по експорт на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, само че за пръв път преди две години влиза и в челната тройка на експортьорите на слънчогледово масло.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед. Те създават над половината международното произвеждане.Почти 70 на 100 от експорта на слънчогледово олио се държи от двете страни. Ние сме сложени в обстановка, в която се конкурираме в Черно море с най-големите производители и преработватели на слънчоглед, съобщи Янев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР