Само преди дни излезе информация, че в Турция започват да

...
Само преди дни излезе информация, че в Турция започват да
Коментари Харесай

Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: До пет години турската армия ще бъде изцяло ислямизирана

Само преди дни излезе информация, че в Турция стартират да демонтират бюстове на Кемал Ататюрк от учебните заведения. Създателят на Турция, индивидът избавил империята от цялостно заличаване, лека бавно отива в забвение, а ислямизацията на прилежащата ни страна няма по какъв начин да не ни тревожи. Светът от ден на ден приказва за война на Корейския залив, а другояче епичната победа на „ Ислямска страна ” в Сирия и Ирак наподобява имагинерна, тъй като се заражда нова опасност. Симеон Николов е индивидът, който може да изясни някои от тези процеси.

– Тревогата на човечеството от ден на ден се концентрира върху заплахата от нуклеарен спор. Има ли излаз от създалата се обстановка в Северна Корея?

– Средата за сигурност в света в действителност се утежнява с възходящи темпове. Проблемът е, че рисковете и заканите не идват единствено от едно или две огнища. При това общото в генезиса им е натрупването на нерешавани с години проблеми, неуважение на интернационалния правов ред и преплитане на геополитически и стопански ползи на велики сили.

– Как бихте оценили съответно напрежението на Корейския полуостров?

– Ескалацията на рецесията със Северна Корея ще продължи. Единственият съответен резултат от шумните предизвестия, закани и сюжети са очертаващите се към 4 милиарда $ за американските военни компании за оръжейни доставки, които ще порастват, тъй като с изключение на Северна Корея евентуално и Япония ще се ориентира към сходни. Всички обсъждани до момента варианти, от договаряния с предварителни условия, наказания, събаряне на режима, до боен спор, се оказаха нереалистични.

– Кои са в действителност същинските претекстове на корейското управление?

– Страната търси гаранции за сигурността си. Същевременно един диктаторски режим желае да изключи и вероятността да бъде провокирано свалянето му посредством влияние извън. Затова задачата му в действителност се свежда до реализиране на договорености, които утвърждават статуквото на полуострова. Планът на Русия и Китай, които също осъдиха дейностите на Пхенян, изобщо не бе коментиран, а изказванията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвикваха противоположен резултат. Подсказваната от някои коментатори в последно време шеста по ред алтернатива – да се признае Северна Корея за нуклеарна страна – също не е допустима, тъй като ще отвори вратата и за други кандидати– Саудитска Арабия, Турция и така нататък Идеята на някои консервативни среди в Съединени американски щати да се даде нуклеарно оръжие на Япония и Южна Корея с цел да се „ възвърне военния баланс със Северна Корея и Китай ” е пък още по нездравомислещо. Но без да се слагат на Пхенян предварителни условия за отвод от нуклеарно оръжие, би могло да се стигне до масата на договаряния, на която против повдигане на част от глобите Северна Корея да се задължи да не организира повече ракетни и нуклеарни опити, да не развива нуклеарната си стратегия и да не дава нуклеарни уреди на трети страни. Разбира се, че против този мораториум Съединени американски щати ще би трябвало да одобряват настояването на Пхенян да не организират огромни военноморски учения в района. За страдание Вашингтон към този момент отхвърли това, макар, че построената противоракетна защита е изцяло задоволителна за този стадий. Мораториум над нуклеарната стратегия обаче би разрешил в бъдеще последователно страната да бъде въвлечена в контрола на интернационалната общественост.

– И все пак заплахата от голословен нуклеарен спор е голям, нали?

– Да. По–нататъшната ескалация разумно ще усили риска от нуклеарен спор не на последно място и заради непредсказуемостта на водачите на Северна Корея и Съединени американски щати, респективно на силите във Вашингтон, които изолират сега Тръмп и диктуват действително идващите стъпки по спора.

– Какво остава прикрито за хората, в този колосален гамбит, рискуващ живота на десетки хиляди?

– Когато през днешния ден осъждаме нуклеарните опити на Северна Корея, някак си доста необичайно премълчаваме, че точно Съединени американски щати, осемте нуклеарни страни, страните–членки на НАТО и Европейски Съюз бойкотираха в Организация на обединените нации признатия от 122 държави–членки на международната организация Договора за възбрана на нуклеарното оръжие, който от 20 септември тази година е във фаза на ратификация и единствено при подписите на 50 страни ще влезе в действие. Причините да не бъде подсилен този контракт от страните на НАТО и Европейски Съюз, явно са в проектите на Съединени американски щати за рационализация на нуклеарните си оръжия през идващите 30 години, одобряване на хегемонията си в тази област, както и в ползите на дребните сътрудници от опазване на нуклеарното въздържане или чадър, на който разчитат. Но за контракта гласоподаваха Австрия, Кипър, Ирландия, Малта, Швейцария, Швеция и други. Днес Вашингтон оказва напън върху Швеция, която твърдо е решила да ратифицира контракта. В писмото на американския боен министър има открита опасност, че това ще сложи под въпрос военното съдействие, привилегиите в него и вероятността за приемане в НАТО. Излиза че с цел да бъдеш член на НАТО би трябвало да приемеш нуклеарното оръжие като военно средство и да не оспорваш потреблението му. Лесно може да се предвижда, че на идната среща на върха на НАТО още веднъж ще се направи опит за преразглеждане на нуклеарната политика, макар митингите в някои европейски страни като Германия.

– На 18 септември се открива сесията на Генералната асамблея на Организация на обединените нации. Отказът на президента Владимир Путин да участва обвързван ли е с непреодолими несъгласия със Съединени американски щати?

– Предлаганата „ Реформа на Организация на обединените нации ” не подхожда на съветските ползи, на заложени към този момент позиции в общи документи на Русия и Китай и това несъмнено е изиграло роля при вземането на такова решение. Същественото е, че Съединени американски щати се стремят да подчинят и Организация на обединените нации на своите ползи и го трансфорат в инструмент, като по едно и също време с това лишават ролята и тежестта на Русия. Затова с изключение на разширение на Съвета за сигурност се предлага смяна на правилото, на който е бил образуван през 1945 година (победителите от войната станаха непрекъснати членки, б.р.) и залага географския принцип. Независимо дали страната се дефинира към Европа или към Азия ще е належащо да се съблюдава ред в участието. Това може да докара и до изпадане от „ Системата за групова сигурност ”. Защото проектът планува приоритет на вътрешните спорове над интернационалните, урегулирането им, разбирай изкуственото им основаване с цел да има мотив за интервенция, ограничение на суверенитета. Трябва да прибавим и нежеланието на Съединени американски щати да заплащат, което вещае редуциране на бюджета, редуциране на мироопазващите сили и така нататък Отказът на България през декември 2016 година да заеме несъмнено място на променлив член на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации в интервала 2018–2019 година в интерес на Полша, определена за водач на изгражданата от Съединени американски щати буферна зона в Източна Европа е бил напълно навременен и обмислен ход при плануваното разбъркване на силите, при който нашите политици може и изобщо да не са прозрели за какво са ни помолили за това.

– Сагата със затваряне на дипломатически представителства на Русия в Съединени американски щати явно не е приключила. Може ли да се чака ескалация на връзките?

– В случая не става въпрос за дипломатическа битка, а за война сред разследващите служби. Американските бяха лимитирани в своята активност след редуциране на 750 чиновници в представителствата им в Русия. Отговорът на Вашингтон бе върховен по повод редуциране на представителства, само че е в крещящо нарушаване на Виенската спогодба във връзка с провеждането на ограничаващите ограничения. Отговорът на Русия може и да е неравномерен. Например, в случай че спре доставките на мотори РД-180 за американските ракети „ Атлас V ” за извеждане в орбита на военни спътници. Договорът е за 22 мотори, по 11 през 2017 и 2018 година и по 4 мотори РД–181.

И в двете страни е важен морално–психологическия отзив измежду популацията. В интернационален проект това буди паника, тъй като ще се отрази извънредно отрицателно на способността на двете страни да търсят неизбежно нужните общи решения в разнообразни конфликтни точки в света като Сирия, Украйна и други.

– Като споменахте Сирия, да се прехвърлим в оня район. В Сирия и Ирак „ Ислямска страна ” е пред своя погром. Това ще се отрази ли скоро върху тероризма и бежанския поток?

– Успехите на Сирийската войска с поддръжката на съветските въоръжени сили и иранските милиции са безспорни, само че с физическото унищожаване на халифата, „ Ислямска страна ” и идеологията й не са победени, а мирът не е обезпечен. Впрочем, от хванати документи на „ Ислямска страна ” се вижда, че последният й апел към последователите от края на август е да употребяват освен коли и оръжия, а да отровят и хранителни артикули. От извършени от терористите опити с пленници излиза наяве, че имат поради отровата цианид.

На мястото на „ Ислямска страна ” към този момент се образува мощна бунтовническа формация въз основата на някогашния фронт Ал Нусра ”, произтекъл от „ Ал Кайда ” под новото име „ Хайат Тахрир Ал–Шам ”, в която се вливат доста екстремистки ислямски групировки за битка против режима на Асад. Общият брой на бойците е към този момент 30 000.

Въпреки определянето на четирите зони за деескалация и слагане на въздушното пространство под съветски надзор, Съединени американски щати резервират своите девет военни бази, Израел и Саудитска Арабия няма да се примирят с иранското наличие и въздействие. А Турция струпва войски и бойна техника на границата и декларира подготвеност да нахлуе с цел да не допусне основаване на кюрдска страна или автономност. Нещо повече, Ердоган разгласи назначението на валия за Северна Сирия, нещо нечувано в интернационалната процедура.

– Тези победи да не се окажат лъжливи очаквания за мир?

– Въпреки незаглъхналите още бойни дейности и доста въпросителни, заслужава почит оптимизмът, с който след 6 години спиране се организира най–големия десетдневен търговски панаир край Дамаск с представители от 43 страни и общо 1562 сирийски и задгранични компании. По оценка на Световната банка възобновяване на материалните вреди от войната ще възлезе на 226 милиарда $, което дефинира интереса на компаниите. Най–силно бе присъединяване на Русия, Китай и Иран. Въпреки глобите, се появиха компании и от Германия, Италия и Франция.

– Категоричните дейности и военни закани на Турция против Сирия и Ирак и антиевропейската й изразителност до какви опасности може да докара в района и за България?

– Основният проблем е отдалечаването на Турция от съществени демократични правила и интернационалните правила. За България като част от Европейски Съюз и Балканите са значими три неща. Първо, пълзящата и необратима ислямизация. Само преди дни беше доказано, че в образователните проекти на турските учебни заведения влиза проучването на „ Джихада ”, на „ Свещената война ”. Това провокира мощно безпокойствие в малцинствата, изключително в алевитите, които помнят още всеобщите кланета. Освен това, единствено след 3 до 5 години турската войска ще бъде напълно ислямизирана, настояват турски специалисти.

Второ, изключително тревожно е нападателната и безцеремонна активност на турското разузнаване и употребяваните от него държавни организации и религиозни структури в други страни. Те минават под директното послушание на президента. Операциите им в западноевропейски страни свидетелстват, че те не се стопират пред нищо, в това число и пред очистване на кюрдски водачи и побои на немски депутати, както свидетелства пред немски съд сътрудник на турското разузнаване Разузнавателна служба на Турция.

Трето, Европейски Съюз може би няма да разреши неуспех на неудачния и заложнически контракт с Турция за бежанците, тъй като би дискредитирал плануваните други такива със страни в Северна Африка. Но Анкара ще продължава да го употребява като инструмент за опасност. По–страшното е, че самите европейски страни към момента не могат да излязат от координатната система за самоотбрана и да трасират общи ограничения за ръководство на мигрантските процеси в световен мащаб. До изборите в Германия и Австрия не се чака и отрезвяване от самоубийствените неолиберални схващания и политкоректност. Ескалиралите в края на август кървави конфликти в Рим, Неапол, Римини и Сицилия, убитите в главите десетки мигранти, за което удостоверява вестник „ Il Giornale ”, горящите барикади, носят белезите на революция, а опитите за прикриване на спешни обстановки в Германия единствено усилва опасенията на хората, че и при тях ще стане същото. Така от обръча от закани най–голямата наподобява е в самите нас.

Нашият посетител

Симеон Николов Николов е посланик от кариерата. Завършил е Техническия университет в Дрезден, Германска демократична република. Има два мандата в Германия – в посолството в Берлин и в дипломатическото бюро в Бон. Стига до служба консултант в дирекция “Координация и разбори ”. Бивш зам.-министър на защитата (2005-2008), основен специалист в администрацията на президента (2003-2005). Създател и основен редактор на изданието “Експерт-БДД ”. Член на Атлантическия клуб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР