Само преди дни чухме, че някои политици се канят да

...
Само преди дни чухме, че някои политици се канят да
Коментари Харесай

За политическите пушилки, въглищата и Брюксел

Само преди дни чухме, че някои политици се канят да убеждават интензивно европейските институции да си запазим въгледобива. Цитирани от медии, те афишират ангажимент за " незабавни договаряния с Брюксел и удължение живота на " Марица изток ". Мотивът зад тези изявления несъмнено е мощен и звучи с галещи за ухото на хората причини – опазване на работни места и обезпечаване на приходи.

Само че огромният въпрос е дали тази елементарно обяснима проява на угриженост е действително защитима на фона на завареното политическо завещание. Всъщност, желанието да убедиш " Брюксел " по какъв начин страната ни ще продължи с използването на въглища доста мъчно ще откри ефикасна аргументация при липса на ясна национална позиция.

Малко енергийна политика и малко юридически акценти

Да погледнем в обобщение предисторията по тематиката в българския подтекст през политическата и юридическата призма.

България като равноправна страна-членка на Европейски Съюз има опцията и би трябвало да взе участие интензивно в цялостния развой по подготовка и приемане както на политическата рамка, по този начин и на съответното законодателство на Европейски Съюз. Отделен е въпросът по какъв начин страната ни посредством своите представители е отстоявала националния интерес по повод развиването на въгледобива – изключително в границите на последните няколко години, когато се появи и концепцията за Зелената договорка. Това отстояване е допустимо и на политическо, и на концептуално, и на юридическо равнище. Политиците ни обаче са тези, които задават насоката – стига, несъмнено, самите те да са наясно защо става дума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР