Само пред Стандарт еворкомисарят Мария Габриел направи обръщение да направим

...
Само пред Стандарт еворкомисарят Мария Габриел направи обръщение да направим
Коментари Харесай

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПРЕД СТАНДАРТ: Започвам кампания за онлайн уважение и безопасен интернет за децата

Само пред " Стандарт " еворкомисарят Мария Габриел направи послание да създадем Интернет по-добро място за всички и прикани всички европейци да се причислят към акцията за по-безопасен Интернет

6 февруари е необикновен ден. Като комисар по цифровата стопанска система и общество съм горда, че означаваме за 15-ти път Деня за по-безопасен интернет. Тази самодейност последователно набра скорост в Европа, година след година, с помощта на напъните на мрежата от центровете за безвреден интернет и координацията на Европейската комисия. Тази самодейност стана водеща за Европейски Съюз и способства да се увеличи информираността, като доближи до милиони жители по целия свят.

Мотото тази година е " Създавай, свързвай и споделяй почитание - по-добрият интернет стартира от теб ". Това е апел всеки от нас да даде своя принос, с цел да създадем по-добра цифрова среда за всички жители, изключително за най-младите консуматори.

Днес децата порастват във все по-цифрова среда с устройства и услуги, които им разрешават да играят, да учат, да основават и да си поддържат връзка онлайн. Децата сред 5 и 15-годишна възраст прекарват седмично повече от 15 часа онлайн.

Новата цифрова действителност им предлага доста благоприятни условия, само че би трябвало да признаем и да засегнем и рисковете, които идват с тези благоприятни условия. Половината от всички сред 11 и 16-годишна възраст са срещали порнографско наличие. За близо половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е мъчно да дефинират дали написаното в новините е правилно, а близо 1/4 от тях имат вяра, че може да се има вяра на даден уебсайт, в случай че той е открит в търсачка. Появяват се нови опасности като кибертормоз, шерването на персонални данни, излагане на неуместно наличие, както и опцията за радикализиране на децата.

Изключително значимо е жителите да получават от ранна възраст нужните умения и да развиват привички за по-безопасен и виновен дигитален живот, в това число и онлайн уважението, сериозно мислене, боравене с пароли и цифрова идентичност.

Европейски Съюз заема водещи позиции в превръщането на интернет в по-безопасно място за децата

Ние предложихме ново законодателство, да вземем за пример преразглеждане на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, за по-добра отбрана на малолетните при линейни и нелинейни аудиовизуални услуги, в това число платформите за продан на видео.

Приетата Европейска тактика за по-добър интернет за децата дефинира редица дейности за онлайн сигурност, включващи финансова поддръжка, законодателство и саморегулиране с присъединяване на държавите-членки, промишлеността и гражданското общество. Комисията съфинансира мрежата от европейски центрове за безвреден Интернет, координирани на равнище Европейски Съюз от Insafe и INHOPE, както и главната платформа betterinternetforkids.eu като единна входна точка за онлайн принадлежности и услуги за жителите. Центровете провеждат редица действия за повишение на информираността, в това число образования за деца или младежи, родители, детегледачки и учители. През 2016 година тези действия доближиха до 27 милиона жители. Центровете оферират също по този начин препоръки за малолетните и горещи линии, на които може да се алармира за материали, съдържащи полово принуждение над деца. Мрежата INHOPE получи над 200 000 сигнала за такива случаи през 2016 година Благодарение на горещите линии, наличието по 75% от сигналите е било отстранено за по-малко от три работни дни.

Освен това, Европейски Съюз спомага на самодейността за саморегулиране - Алианса за по-добра отбрана на малолетните онлайн, чиято цел е да усъвършенства онлайн средата за децата и младежите. Тя бе оповестена по време на Деня за по-безопасен интернет през 2017 година и събира 26 водещи медии и компании в областта на осведомителните и информационните технологии, неправителствени организации и УНИЦЕФ, с цел да се оправят с нездравословното наличие и държание, с които малолетните се сблъскват онлайн. Тяхната цел е да влязат в разговор за търсене на общи решения за основаване на по-безопасен интернет за непълнолетените.

Кампанията #SaferInternet4EU

Тази година разгласявам началото на една акция за повишение на осведомеността, която обгръща целия Европейски Съюз. Нейното мото е #SaferInternet4EU, а задачата й е да усъвършенства цифровата просвета на децата и младежите. Кампанията дефинира редица начинания за поддръжка на жителите, просветителните институции и просветителната система, с цел да се приспособят по-добре към живот и работа в ерата на цифрова смяна в цяла Европа.

Ние желаеме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите благоприятни условия и провокации от това, което знаят сега. Затова другите заинтригувани страни сплотяват напъните си. Кампанията съдържа необятен набор от тематики, в това число сериозно мислене, медийна просветеност и цифрови умения, нужни за различаване и битка с подправените вести и с рисковете от разрастващите се онлайн технологии и свързани устройства.

Залозите са извънредно високи, защото цяло едно потомство ще бъде мощно повлияно от метода, по който ще поддържа връзка онлайн със света. И това е въпрос пред всички: родители, учители, политици, бизнес асоциации и така нататък Всички би трябвало да се ангажират с тази идея. Затова приканвам тези от вас, които се интересуват от тематиката, да станат модели за подражателство по какъв начин вярно да работим с технологиите. Присъединете се към акцията #SaferInternet4EU и дано дружно насочим напъните си за реализиране на задачата за един по-безопасен интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР