Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата

...
Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките

" Само държавното управление ще усети резултата от оповестените по-рано през седмицата ограничения. Това не са ограничения, а антимерки. Наливането на пари на калпак реализира един резултат - увеличение на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и краткотрайно ще се тушира напрежението ".

Това сподели пред БНР макроикономистът доцент Григор Сарийски от Икономическия институт на Българска академия на науките.

По думите му с понижаване на Данък добавена стойност и акцизи на горивата най-богатите 10% българи ще получат 20 пъти повече пари спрямо най-бедните 10%.

" Единствената от малко малко рационална проектомярка - въвеждането на обществените цени, с цел да може парите да бъдат ориентирани към тези, които имат в действителност потребност, беше най-критикувана ".

И добави, че най-важният стопански проблем не е адресиран от ръководещите - продоволствената рецесия.

" Ако тази рецесия настъпи, тогава да се структурират ограничения е неуместно... Трябва да бъде въведена система за надзор на житото и наказания при огромни отклонения от междинните количества, поддържани през годините. Ако имате прекомерно бързо понижаване на наличностите в складовете, значи ускорено изнасяте и това е опасност от зърнена рецесия. Ако има внезапно нарастване на наличността в складовете, това значи презапасяване, което също ще докара до рецесия ".

В предаването " Политически НЕкоректно " макроикономистът добави, че за първи път в историята има най-голямо разминаване сред инфлационните темпове и главната рента на Европейската централна банка, а " това пар екселанс генерира инфлация ".

Доц. Сарийски акцентира, че България е изключително подвластна от вноса на съветски горива и този недостиг ще се усети изключително мощно:

" Има специалисти, които непрекъснато изясняват какъв брой доста находища има в България. Изявленията на българското държавното управление, че ще се дерусифицираме с оптимално бързи темпове, ме навеждат на мисълта, че държавното управление има съображение да допуска, че ще има изострен недостиг, което ще докара до отваряне на плановете, замразени от дълги години. Когато нещо се прави на пожар, постоянно е пагубно. Видяхме го с приватизацията през 90-те, в този момент ще го забележим с добива на горива ".

Той уточни, че еврозоната стартира да се клати, а колкото по-бързо в нея влязат нови страни, толкоз по-добре.

" Влизайки в еврозоната, от там не можеш да излезеш. Все повече страни - Румъния, Полша, Унгария се дърпат, тъй като не са сигурни по какъв начин ще наподобява еврозоната през другата седмица... Европейски Съюз доста елементарно трансформира разпоредбите си и това тормози страните, които са отвън еврозоната, с цел да изискат да влязат в нея ".

Мнението на макроикономиста е, че рецесията у нас към този момент е реалност, само че се прави всичко допустимо да не бъде регистрирана:

" Ефектите от спора в Украйна ще усещаме занапред. Има насъбрано инфлационно напрежение. Погледнете цените на производител в селското стопанство и цените на производител в преработващата индустрия. При едните има 25% растеж, при другите 36%. През идващите няколко месеца цялото това насъбрано напрежение ще се придвижи върху крайните цени и българите ще стартират да си купуват по-малко ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР