Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на

...
Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на
Коментари Харесай

Интервю с Иван Кадев във връзка с казуса с втория кабинков лифт на Банско


Само построяването му ще спре огромните опашки, споделя кметът на Банско.

- Г-н Кадев, очаквахте ли такава мощна поддръжка от жителите на Банско, с която станахте кмет още на първи тур?

- Повярвах в мощната поддръжка на моите съграждани от първия миг, в който взех решение да се кандидатирам. Но човек не може да предвижда нещата до последния %. Особено тук, в община Банско, където огромна част от вота беше “скрит”. Един от огромните ни триумфи беше точно в това - да внушим на хората религия в смяната и да ги убедим и мотивираме да преодолеят страха и да вземат участие с гласа си в общия триумф на демокрацията и връщането на властта при тях.

- С какво спечелихте гласовете на хората?

- Аз съм кмет едвам от 2 седмици, само че съм гражданин на Банско повече от половин век. Каквото и да съм работил, където и да съм служил, постоянно съм се отнасял с схващане към проблемите на хората. В разговор с тях ще работя за възобновяване на законността, свободата и правото на еднакъв късмет за всеки съгражданин.
Едно право, което бе отнето на мнозина в продължение на 8г. Но това е история. Отворих вратата на кметството и няма да я затворя за хората, до момента в който ми дават доверието си да ръководя общината. Достъпност до властта, тъждество пред закона, благополучие за всички - по този начин разбирам публичната работа.

- Какво желаете да измененията в развиването и ръководството на общината?

- На първо място - наличието на понятието “управление”. Ние сме в общинската администрация, тъй като хиляди мъже и дами - нашите майки, татковци и деца, чакат Банско,
Добринище и съставните села да станат по-добро място за живеене. Знам от какво са недоволни моите съграждани и ще направя съответен проект какво би трябвало да бъде променено. Това визира локалния бизнес, изключително туризма, спорта, земеделието, образованието, сигурността и публичния ред, работата на общинската администрация.
Много са тематиките и с екипа ми работим по календара на ръководството през идващите 4 година

- Какво от реализирано до момента и ще продължите да развивате?

- Още с встъпването си в служба подчертах, че ще работя за възобновяване на нормалността в човешките връзки и връзките сред хората и общината.
Високо оценявам постигнатото положително от всички управници преди мен. Нищо не стартира и не приключва с една персона и една власт, значимо е да се надгражда. Но в този момент ни следва да преосмислим изпълняваните контракти и планове, да оценим тяхната правомерност и финансова успеваемост, публичната им значителност.
Колкото до целите ми, те не се разграничават от оповестеното в предизборната акция. Управленската стратегия ще бъде конкретизирана и в нея ще има последователност и нововъведение в полза на хората. Защото те ни избират най-много за това, което виждат в програмата ни като позитивно и действително постижимо за себе си, околните си и за общината. Когато споделих, че промишлените крайградски зони би трябвало да имат цялостната поддръжка на общинската администрация, аз си давах сметка какъв брой е значима тя за икономическия образ и поминъка на огромна част от популацията на Банско. Сега ще направя съответни стъпки в тази посока.
Същото важи за развиването на ски зоната, за преосмисляне на фестивалния график и наличие, за обществената активност и образованието, публичния ред и сигурност и така нататък

- Двама от заместниците си, които назначихте, са от остарелия екип на предходния кмет Георги Икономов, само че го напуснаха. Защо ги избрахте?

- Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и аз сме взели участие в общинското ръководство на Банско при кметуването на господин Икономов. Самият факт, че и 3-мата сме го напуснали, дава явен отговор. Една власт, която се крепи на роднински връзки и партийни преимущества, която дели народа на свои и непознати и която насажда боязън измежду администрация и бизнес, не работи за публичния интерес.
Избрал съм заместниците си, включително и Костадин Атанасов, поради професионалните им качества, опита и лоялността. И аз, и болшинството в общинския съвет сме им дали цялостно доверие, което чакаме да оправдаят. Не можем да си позволим да вършим никакви взаимни отстъпки!

- На прага на зимния туристически сезон сме. Каква е готовността на Банско да посрещне гостите на града? Има ли неуреден проблем от страна на общината към зимния сезон? От години се приказва за втори кабинков въжен превоз, с цел да се облекчи чакането на скиорите. С какво ще съдействате, с цел да се осъществя този план?

- Наскоро имахме обичайната среща на управлението на община Банско с министъра на туризма Николина Ангелкова, способените органи и браншовите организации. На този стадий нямаме нерешени проблеми от действен темперамент. Ние имаме дълготраен опит, а и работим чудесно с концесионера на зоната.
Това, от което имаме потребност, е посредством Министерството на туризма да получим несъмнено държавно финансиране за реклама на България по време на идната международна купа. Излишно е да наблягам какъв брой значимо е България да се популяризира на сходен конгрес - в тези дни Банско ще стане международна дестинация. И се надявам министър Ангелкова да споделя това схващане. Колкото до построяването на втори кабинков въжен превоз, ситуацията е объркано - ние сме заложници на неприключили процедури. Надявам се тези трудности скоро да отпаднат.
Иначе няма решение на казуса с чакането пред лифта и намаляването на броя на туристите през зимата. Банско е първостепенният ски и туристически курорт в България. Само тук се организират стартове за международни купи в зимните спортове, единствено отсам името България стига до милиони по света.
Безспорно Банско е най-голямата реклама на родината ни. Без да се развива, зимен курорт №1 на България е жертван да понижи растежа на туристите и да забави икономическото си развиване. Това е реалност от години.
Нужно е в най-кратък период да се реши въпросът с плана за втори кабинков въжен превоз. Разчитаме на управническо решение на най-високо равнище в сходство с европейското и националното законодателство и правила. Аз съм подготвен да спомагам съгласно моите пълномощия и в полза на развиването на ски зоната и Банско.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР