Само по медицински причини ученици ще могат да остават вкъщи.

...
Само по медицински причини ученици ще могат да остават вкъщи.
Коментари Харесай

Няма да разрешим на родители от страх да не пускат децата си на училище |

Само по медицински аргументи възпитаници ще могат да остават у дома. Ще има лист със болести, които ще дават право за по-трайно неявяване. Ако дадем опция това да се случва единствено въз основа на персоналния боязън, това значи огромен брой възпитаници да не вървят на учебно заведение. Имаме сред 15% и 20% деца от фамилии с липса на отговорност към образованието, с проблем с ежедневната посещаемост, поради които поставяме толкоз старания. За тях това би било бъде избор да вървят или да не вървят на учебно заведение.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос ще се позволява ли на родители да избират дали да пускат децата си на учебно заведение или да ги оставят у дома през новата образователна година.

Решението годината да стартира присъствено е дефинитивно. Това ще се случи освен в България, а във всички европейски страни. " Всички страни се отхвърлиха, малко или доста, от политиката на последна обществена изолираност " - означи министърът, който е наясно, че " идната година ще бъде сложна за всички ни ", тъй като " по всичко наподобява, че пандемичната обстановка ще продължи още една година ".

Страните от Европейски Съюз избират най-общо две тактики. Едната е на смесеното образование с разреждане, периодично повтаряне, делене на класовете. Тя обаче е отхвърлена от МОН като " невъзможна, нежелана и неефективна ". България се е спряла на " тактиката на превключването ", т.е. прекосяване към електронно образование при болен възпитаник или преподавател, като епидемиолог ще преценя дали това да става единствено за съответния клас, или за по-голяма група (ако болният да вземем за пример е преподавател, който влиза допълнително класове). Електронно ще се учи и при грипна зараза.

Допълнение към тактиката е отделянето на т. н. " балончета " , т.е. " релативно сепаратизиране на паралелките " посредством изолирането им, доколкото е допустимо, една от друга.

" Вътре в паралелките не можем да осигурим отдалеченост, не е реалистично да караме децата по през целия ден да носят маски, само че можем доколкото и където е допустимо да използван делене сред класовете " - изясни министърът.

Най-трудно постижимо е децата да не се смесват в коридорите, в тоалетните, в учебния стол. За учебно заведение със 100-150 деца това би било по-лесно, в сравнение с в случай че те са 1000-1500. Тъй като учебните заведения са доста разнообразни, МОН ще насочи рекомендации към тях, които те да обсъдят и да решат кои могат да припознаят и съблюдават и кои са невъзможни за тях.

" Училищата са доста разнообразни, по тази причина организационните ограничения ще бъдат целесъобразни. Ще дадем отворен лист на учебните заведения. Те ще го обсъдят, ще решат кои ограничения са вероятни, къде и до каква степен са вероятни. Някои учебни заведения няма да могат да осъществят тази тактика на релативно обособяване на паралелките ", сподели министърът, само че добави, че ще имат тласък за това, защото от осъществяването на тактиката ще зависи дали при болен от COVID-19 ще се затваря цялото учебно заведение, или ще се изолира единствено паралелката. 

Ще кажем на учебните заведения: " Носенето на маски в коридорите е причина да не се затваря цялото учебно заведение ", уточни Вълчев.

Едно от дребното наложителни неща ще бъде първият образователен час да стартира с 5-10-минутна сказка, в която да се повторят разпоредбите.

Другата наложителна мярка ще е към родителите да се подава задоволително информация.

Следващата образователна година ще има няколко други възможности за образование. При опазване на дневната форма на образование детето може да учи в клас или с поддръжката на преподавател от у дома, в случай че дава отговор на медицинските условия за това, в период до 30 дни. Ако се постанова това образование да е по-дълго, ще се постанова смяна във формата на образование. От дневна - в отдалечена, при която детето излиза от класа. Дистанционното образование е друго от електронното, акцентира министърът. При второто формата се резервира, а детето може да " участва " и посредством виртуална връзка, посредством виртуална класна стая в действителната.

" По-големият проблем е с родители, които имат болести, или са възрастни със болести, които не могат да бъдат отделени от децата " - уточни Вълчев. Има страни, които ползват такава тактика, само че това не е допустимо за всяко семейство, добави той.

Електронното образование ще е най-трудно за децата от първи до четвърти клас, където се основават базови умения - да вземем за пример писане. Трудно е без учителят да участва и да оказва помощ на практика това да се случва дейно. За да се реши този проблем, МОН планува при прекосяване към присъствено образование да има компенсиращи, повече часове, в които децата да наваксат.

Да, учителите ще работят повече, само че за задачата ще получават в допълнение заплащане. То ще е 15 лева на час, ще има и нарастване на заплатите за педагозите в предучилищното и учебното обучение с 15-16%. Всичко това ще залегне в новия Колективен трудов контракт, който ще бъде подписан през днешния ден със синдикати и работодатели, разясни министърът. Ще има и средства за консумативи.

До началото на 2021 година ще бъдат закупени още компютри, тъй че да има задоволително и за учителите, и за учениците, в случай че се наложи електронно образование. " Те ще бъдат актив на учебните заведения, които при изключителни обстановки да се дават на учителите и учениците, в това число - сред учебните заведения, да са нещо като фонд за подкрепяне ", изясни Вълчев.

Попитан за самодейността на премиера за конституционни промени , министърът на образованието отговори:

" Очевидно е, че в случай че имаме хронично съмнение към някои институции, измененията минават през конституцията. Ако желаеме спор за по-добро бъдеще, за рестарт на системата, той, малко или доста, минава през конституцията. Това е методът да се осъществят и част от откровените претенции на част от протестиращите. Тези оферти са първични. Бъдещо Велико Народно заседание би трябвало да разиска всички оферти. Това е методът и тези, които стачкуват, да получат политическо посланичество, да вземат участие в този спор.

Не е задачата на държавното управление да се печели време. Премиерът е посочил, че е виновен, вслушва се в гласа на народа. Два пъти е подавал оставка. Не сме заинтригувани да не престават митингите, в противен случай - държавното управление и ГЕРБ най-вече губят от това ".

На въпрос за правосъдната власт той уточни, че " ние не можем да се месим в правосъдната власт, за това са нужни конституционни промени ". 

Според Вълчев " митингите са се смесили ".  " От една страна, желанието на младежите да живеят в един по-добър свят и по-добро общество. Няма по какъв начин да е по-добро, в случай че ги настройваме едни против други. Някой беше споделил " по средствата ще ги познаете ". Ако издигаш бесилки, размахваш юмруци, използваш език на омразата, няма по какъв начин да създадем по този начин, че да живеем в по-добро общество. От друга страна, виждаме надничащи ползи, както министър председателят ги назова " политически шмекери ", на политически играчи, които са изгубили избори, хора с обвинявания, олигарси, контрабандисти. "

Според министъра " ГЕРБ е потвърдил, че залага на съзидателното начало. Ще продължаваме да го вършим, до момента в който сме в държавното ръководство ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР