Само по bTV ясни са мотивите за присъдата на двамата

...
Само по bTV ясни са мотивите за присъдата на двамата
Коментари Харесай

Присъдата за Хитрино: Машинистите „на тъмно“ за промяна в разписанието

Само по bTV ясни са претекстовете за присъдата на двамата машинисти, упрекнати за нещастието в Хитрино. Според документа, с който разполагаме, поради планов ремонт разписанието на влака е било променено.  Машинистите не знаели това.

От претекстовете към присъдата на най-горната инстанция излиза наяве,  че за измененията в разписанието знаел превозвачът „ Булмаркет “, само че машинистите не били известени. Според съда обаче смяната в придвижването е била обозначена със съответните знаци.

Върховният касационен съд удостовери присъдите на Димитър Михнев и Радослав Петков

Основната причина довела до нещастието, при която починаха седем души, остава превишена скорост.  Затова и окончателните присъди за двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков са надлежно 15 и 10 години затвор.

По информация на bTV те ще излежават присъдата си в пандиза в Белене. Като през днешния ден е проведен ескорт, с който да бъдат извозени до там.

Снимка: bTV

Основната причина за дерайлирането е превишената скорост, излиза наяве от претекстовете към присъдата на Върховен касационен съд.

" По безспорен метод откриват непосредствената причина за произшествието,  а точно скоростта, с която влакът е навлязъл в стрелка №5 -78 км/час, която е съвсем двойно по-висока от позволената скорост от 40 км/час ", написа в претекстовете.

„ Железопътният път е злепоставен, само че по тази причина е имало такова ограничаване от 40 км/час. Експертизите споделят, че в случай че влакът е влезнал с 40 км/час, е нямало да стане настъпилият случай “, съобщи юристът на потърпевшите Николай Димитров.

Във съдбовната заран – разписанието на влака е било променено. Композицията е трябвало “да изчака пет минути за среща с пътнически трен. ”

„ Те не са знаели, че би трябвало да бъдат отклонени. Така си го изяснявам аз, като юрист, гледайки всички документи до този миг “, добави юристът на машинистите.

Двамата машинисти на влака получават по 10 и 15 година затвор

" За тези условия превозвачът – " Булмаркет ", е бил известен, само че не и двамата подсъдими. Промяната в придвижването е била обозначена и със съответната сигнализация по трасето ", написа още в претекстовете на Върховен касационен съд.

Към момента от „ Булмаркет “ отказта коментар, до момента в който и те не се срещнат с решението на съда.

bTV се опита да беседва с двамата машинисти опитахме още през вчерашния ден. И Димитър Михнев и Радослав Петкова отхвърлиха коментар.

Домашният арест, под който бяха машинистите през последните години, ще бъде приспаднат от окончателните им санкции.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР