Само парламентът може да облекчи разходите на българите или да

...
Само парламентът може да облекчи разходите на българите или да
Коментари Харесай

Бензинът, токът, парното, пенсиите. Може ли блокиран парламент да помогне на хората в криза

Само Народното събрание може да облекчи разноските на българите или да усили приходите на част от тях. Той обаче не работи.

Няма по какъв начин да решиш нещо дружно с други хора, в случай че най-малко не отидеш на срещата с тях. Четири партии отхвърлят да вървят на работа в Народното събрание, в случай че не броим едно съвещание в петък по съответен въпрос. Така в пленарната зала няма кворум и не могат да се организират съвещания. Четирите партии са ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ ИТН “(ИТН) и „ Възраждане “.

Част от решенията, които народните представители би трябвало да вземат, са обвързани с съответни периоди. Някои от тях изтичат в четвъртък, на 1 юли. Ето ги:
Повишаване на минималната пенсия от 370 на 467 лева.;Повишаване на обществената пенсия по напреднала възраст от 170 на 247 лева.;Намаляване на Данък добавена стойност за парното;Намаляване на Данък добавена стойност за доставки на естествен газ;Въвеждане на облекчения за потребителите на горива за персонални потребности.
Тези промени биха се отразили директно на цената на живота в България, само че има и други неща за разискване, които не наподобяват материални. Например тези, които биха обезпечили по-ефективни дейности на правосъдната власт против корупцията.

Има и трето - френското предложение за повдигане на ветото върху Скопие. Точно за него Народното събрание съумя да се събере в петък след съвсем цяла пропиляна за това седмица. Не е ясно дали би се намерила същата воля и за разискване на всички останали въпроси.
Социалните заплащания
За да се усилят обществените заплащания, Народното събрание би трябвало да одобри актуализацията на бюджета.

Министерският съвет предлага нарастването да влезе в действие от 1 юли, само че това значи, че депутатите би трябвало да го гласоподават в идващите три-четири работни дни.

Депутатите не могат да влязат в залата единствено с цел да одобряват тези съответни текстове, тъй като всичко в бюджета е взаимосвързано. Например би трябвало да се одобрят перата по бюджета в целокупност, с цел да могат парите за нарастването да бъдат трансферирани от съответното място.

По-голямата част от партиите, които до момента бяха в съпротива, бяха споделили, че ще поддържат актуализацията на бюджета в частта, в която са отразени обществените заплащания.
Компенсации за сила и горива
В момента можете да заредите бензин А95 в София за 3,38 лева за литър. За една седмица той е поскъпнал с 3 стотинки.

Преди 4 месеца, когато военната експанзия на Русия против Украйна още не беше почнала, бензинът струваше 2,55 лева, т.е. с 83 стотинки по-малко, в сравнение с е сега.

Тези цени се наблюдават от самостоятелни регулатори. Това, което държавното управление предлага, е да компенсира с 25 стотинки на литър хората, които зареждат персоналните си коли с бензин, дизел, газ и метан . Заложено е, че мярката ще работи от 1 юли до 31 декември.

ГЕРБ твърди, че цените на бензиностанциите би трябвало да са с повече от 1/3 по-ниски (тоест, че бензинът би трябвало да коства 2,24 лева за литър на самата колонка - с 1,12 лева по-малко от цената в момента). Според ГЕРБ държавното управление е това, което не се е справило с тази задача. За да се обясни кое по какъв начин е, още веднъж е нужно разискване в пленарната зала.

Друга тематика е цената на парното . В момента е блокирано намаляването на Данък добавена стойност за природния газ и доставките за централно отопление. Актуализацията на бюджета планува те да паднат до 9%. Това би повлияло на предлагането за цената на парното, която се дефинира от Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В момента бизнесът получава обезщетения за по-скъпия ток , само че това става по стратегия, чийто краен период изтича в четвъртък, 30 юни. Удължаването ѝ е също част от бюджета. На няколко пъти най-големите работодателски организации стигаха съвсем до народен митинг в опита да си подсигуряват точно тези обезщетения от страната.
Планът за възстановяне
Планът за възобновяване и резистентност е един от механизмите, по които България чака да получи съществени суми от Европейски Съюз. Приемането и одобряването на българския проект беше дълъг развой, в който участваха две постоянни и две служебни държавни управления. В последна сметка Европейската комисия одобри версията, която показа кабинетът на Петков.

За разлика от други финансови стратегии на Европейски Съюз, отпущането на пари по Плана за възобновяване е обвързано с съответни законодателни промени. Правителството твърди, че единствено до края на годината Народното събрание би трябвало да одобри 22 закона и 38 наредби, с цел да може да получи първия транш от заплащанията по Плана.
Северна Македония
Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи на София по какъв начин да се позволи разногласието й със Северна Македония - като Европейски Съюз одобри за свои българските претенции.

Това предложение също има периоди - четвъртък, 30 юни, когато изтича времето на френското ротационно председателство. Няма гаранции, че идващият ръководител на Европейски Съюз ще го поддържа.

След два дни на протест на Народното събрание, в четвъртък външната комисия съумя да се събере, с цел да утвърди документа. В петък Народното събрание се събра, с цел да го одобри или отхвърли. Това стана седмица откакто постъпи френското предложение. От Европейски Съюз чакаха решение на България още в понеделник, 20 юни, откакто предлагането беше изключително по мащаба на своята помощ към България.
Съдебната власт и комисията "антикорупция "
Това, поради което беше формирано държавното управление на Кирил Петков, беше най-много битката с корупцията и промяната в правосъдната власт. Малкото стъпки в тази посока сега са блокирани от неработещ парламент.

Премиерът упреква водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов в това, че е саботирал промяната в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Петков твърди, че депутатите от Има Такъв Народ са желали в състава на КПКОНПИ да бъде формиран „ специфичен ръб “, в който всяка партия да има собствен представител, а той, на собствен ред, да има право на несъгласие, в случай че комисията проверява „ група от хора, които от тяхна позиция не са верните хора “.

От Има Такъв Народ настояват, че предложенията, които бяха импортирани в Народното събрание единствено от депутатите на „ Продължаваме промяната “ се припокриват с настояванията на ГЕРБ за смяна в антикорупционната комисия.

За да се обясни кой какво желае и с какви причини, отново е необходим работещ парламент.

С неналичието на пленарни съвещания се блокира и изборът на нов началник на институцията, която сега се управлява от някогашния заместител на титуляра. От Политическа партия предложиха вътрешният министър Бойко Рашков за ръководител, а „ Възраждане “ също имат свое предложение. И двете не могат да се гласоподават.

В Народното събрание е импортирано и предложение за изменение на Закона за правосъдната власт. В него се планува увеличение на пълномощията на европейските прокурори в България, които да получат независима конструкция в границите на националната прокуратура.
Нов ръководител на Народното събрание
През тази седмица ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ смъкнаха Никола Минчев (ПП) от поста ръководител на Народното събрание. После не влязоха в залата, където трябваше да се избира нов политик за това място. Нито една от четирите партии не предлага собствен претендент.

Срокът, в който би трябвало да бъде определен нов ръководител, е 14-дневен и изтича на 30 юни.
И едни хартиени бюлетини
Липсата на парламент не блокира единствено промени, препоръчани от ръководещата коалиция. Тя пречи и на приемането на хрумвания от досегашната съпротива. Сред тях е импортираното от ГЕРБ предложение за връщането на хартиените бюлетини за гласоподаване. То се поддържа от Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Промяната в изборното законодателство може доста да повлияе на резултатите на идващите избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР