Само около два часа след началото на дискусиите днес европейските

...
Само около два часа след началото на дискусиите днес европейските
Коментари Харесай

Има сделка: Унгария свали ветото за пакета на ЕС от 50 млрд. евро за Украйна

Само към два часа след началото на полемиките през днешния ден европейските водачи съумяха да се договорят за помощта за Украйна.

Ветото на Унгария беше преодоляно след седмици полемики и съображения от страна на премиера Виктор Орбан, който през декември съобщи, че няма да поддържа пакета от 50 милиарда евро. Именно това наложи и днешната изключителна среща на Европейския съвет.

Новината за реализирана договорка заяви в X ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Средствата за Украйна ще бъдат отпуснати, като част от дълготрайния бюджет на блока в интервала до 2027 година От тях 17 милиарда евро са безплатни, а останалите 33 милиарда евро са под формата на заеми. Според Шарл Мишел това значи устойчиво, дълготрайно, предвидимо финансиране за Украйна.

На съвещанието в Брюксел участва и българският министър председател Николай Денков.

„ Това ще се отрази на нашите легитимност, доверие и предсказуемост, тъй като сигурността на Украйна е сигурност и за Европа “, съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.
Можем и би трябвало да създадем повече, с цел да подкрепим Украйна. Става дума за най-голямата опасност за европейската сигурност. Ако не го създадем, ще платим по-висока цена.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността

По-рано източници на Financial Times оповестиха, че Европейският съюз е подготвил проект, ориентиран против стопанската система на Унгария, който да заплаши локалната валута и да срине доверието на вложителите. Преди началото на днешното съвещание Орбан беседва с водачите на Германия, Италия и Франция, както и с ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Украинският президент благодари на водачите за постигнатата договорка. По думите му тя ще помогне за икономическата непоклатимост на страната му. В Брюксел се организира проява в поддръжка на Киев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР