Само не се смейте.Не случайно дискутираме тази тема. Читател е

...
Само не се смейте.Не случайно дискутираме тази тема. Читател е
Коментари Харесай

Гаражни митове: Доливаме олио, вместо масло в двигателя

Само не се смейте.Не инцидентно дискутираме тази тематика. Читател е попаднал в следната обстановка. Той е разкрил, че равнището на маслото в мотора е под сериозния най-малко, а някой го посъветвал да употребява олио, с цел да долее и да си стигне до дома.

Съветът се оказал неуместен и той не се вслушал. Затова пък в този момент ние ще създадем на този съвет оценка.

Сега да разберем може ли в мотора да се сипе олио, с цел да се стигне до мястото на ремонта. Да се долее, а не да се изпълни напълно.

Обикновеното моторно масло има пет съществени функционалности:

1. Смазка. Работоспособността на всички триещи с една в друга елементи може да се обезпечи единствено посредством съществуването на маслен филм.

2. Охлаждане. Основната роля в тази ситуация с елементарния авто мотор играе системата за изстудяване. Но много огромна част от топлината се води и от моторното масло.

3. Уплътняване. При съществуването на масло в каналите на буталата има уплътняване, а надлежно и по-добра компресия.

4. Миещо свойство и отвеждането на нечистотия. При изгарянето на горивото се образуват редица съединения, замърсяващи както детайлите на мотора, по този начин и самото моторно масло. Маслото измива вътрешните повърхности на мотора и обира и продуктите от триенето сред търкащите се елементи. След това придвижва тези мръсотии във филтъра.

5. Защита от разяждане. Наличието на сяра в горивото води до образуването на серни съединения, които може да доведат до разяждане. За тяхното обезвреждане моторното масло има много високо алкално число.

Кондензацията вътре в мотора също може да провокира разяждане на черните метали, а измежду дилемите на маслото влиза и предотвратяването на това събитие.



Слънчогледовото олио, колкото и да ви е необичайно, е способно да извършва всичките тези функционалности, въпреки и не толкоз добре, колкото моторното масло. Особено в качеството на дребна добавка.

По какво моторното масло се отличава от олиото?

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР