Само най-уязвимите групи от населението ще получат подкрепа заради високите

...
Само най-уязвимите групи от населението ще получат подкрепа заради високите
Коментари Харесай

Как ще бъдат компенсирани потребителите заради високите цени на горивата

Само най-уязвимите групи от популацията ще получат поддръжка поради високите цени на горивата. Това планува законопроект, признат от енергийната комисия към Народното събрание за второ четене.



Според него няма да се върне компенсацията от 25 стотинки, която получаваха водачите като понижение на цената на горивата до края на предходната година. Вместо това ще бъде основана нарочна скица от Министерството на финансите за подкрепяне на най-нуждаещите се напълно за транспортни разноски.

Парите за помощ ще бъдат набирани от фирмите, които внасят и преработват съветски недопечен нефт. Те ще би трябвало да заплащат на страната вноски, които ще се пресмятат по следната формула.

Всеки месец министърът на стопанската система ще би трябвало да дефинира средномесечна цена на петрола вид " Брент " и на уралския нефт. Разликата сред двете цени ще се умножава по 0,5. Така получената стойност ще се ползва по отношение на количествата, които напущат данъчните хранилища на сдруженията. Тази информация пък ще идва от Агенция Митници.

Депутатите счетоха, че по този начин няма да лишат фирмите напълно от свръхпечалба, с цел да може да таксуват след това и нея с 33% по формула.

Средствата ще се събират във Фонда за енергийна сигурност и оттова ще бъдат разпределяни по скица, препоръчана от Министерството на финансите. Предстои след окончателното гласоподаване на законопроекта, тя да бъде готова и призната на Министерския съвет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР