Само на няколко метра от църквата Света Богородица“ в центъра

...
Само на няколко метра от църквата Света Богородица“ в центъра
Коментари Харесай

Родната къща на Димитър Талев тъне в разруха


Само на няколко метра от църквата „ Света Богородица “ в центъра на Прилеп се намира къщата, където е роден и израснал огромният български публицист Димитър Талев. Днес тя е изправена пред съсипия, поради неспособност на притежателите да я поддържат.

„ България е глуха от 20 години. Ядосана съм на България. Вдигнах ръце от страната ни. Предложих я на музея, тъй като е остаряла турска къща и е забавна като постройка, само че ми споделиха: прави каквото искаш “, описа Снежана Аческа.

Семейството на Снежана Аческа има къщата повече от две десетилетия. Единственото ѝ предпочитание е тя да бъде съхранена за поколенията.

„ Казвам си, че ще се откри някой, който има слух, тъй като това е богатство. Да има български културен център в центъра на Прилеп, да могат да идват македонци. Познавам доста, които обичат България с душа и сърце, както аз я обичам “, добави тя.

Къщата, която е увековечена в романа ''Железния светилник'' като дом на семейство Глаушеви, притегля стотици туристи.

„ Излизат на открито да я снимат, само че не мога, здравето ми не е наред, не мога да отида. И не мога, провождам хората и се усещам отговорна. Пускала съм ги 50 години, няма смисъл да им отхвърлям в този момент “, сподели Снежана.

Преди четири години е учредена и фондация " Димитър Талев ", чиято концепция е родният дом на писателя да бъде платен с пари от донори. Достатъчно средства по този начин и не са събрани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР