Само на на нигерийския остров Бони миналата година е произведен

...
Само на на нигерийския остров Бони миналата година е произведен
Коментари Харесай

Африкански газ вместо руски: Европа се впуска в неравна, скъпа и рискована битка

Само на на нигерийския остров Бони предходната година е създаден газ що се касае за половин Англия през зимния интервал. Само в един регион край Сенегал предишното десетилетие бе намерено находище, чиито находища биха стигнали за зареждане на България (при настоящето потребление) за 150 години. Само от африканското Южно Средиземноморие идват 14% от газа за Европа и делът непрестанно се усилва.

Африка ненадейно се трансформира в огромната вяра на Европа да се откъсне от съветския газ след войната в Украйна.

И други обаче се интересуват от нея, а и за Европа работата с континента ще е сложна. И скъпа.

Тя към този момент подлага на тестване правилото на взаимност в Европейски Съюз, а той е основополагащ за съюза и тези, които се стреят към участие в него.

Доскоро добре познатите сътрудници в този бизнес се свеждаха до арабските страни Алжир, Египет и Либия, до момента в който Старият континент говореше за преход към силите на бъдещето. Сега огромните проекти са Африка да усили 18-процентния си дял в европейския газов микс, с цел да помогне да се компенсират 40-те % (150-160 милиарда куб. м) от Русия.
За доставки от средиземноморските страни - Либия и Алжир, има инфраструктура (тръбопроводи). Обсъжда се и построяването на 4000-километровия Транссахарски газопровод - от Нигерия до Алжир, оттова на север - през Средиземноморието: в най-многолюдната африканска страна са и най-големите потвърдени находища на континента и девети в света: над 5 трлн. куб. м. И в този момент Нигерия има шест терминала за полутечен газ, проекти за нови такива има и в Южна Африка. Газопроводът е план, от който Нигерия още през март сподели, че още се интересува; за него обаче се приказва близо петдесет години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР