Само на 90 километра от центъра на София, в съседна

...
Само на 90 километра от центъра на София, в съседна
Коментари Харесай

Колко ще ни струва пазар в Сърбия и море в Гърция

Само на 90 километра от центъра на София, в прилежаща Сърбия, се намира един от най-посещаваните пазари за прясна домашна продукция, а точно този в Пирот. Дизелът и бензинът към този момент надвишиха 3 лв.. Това значи, че пътят от 180 км в двете направления коства към 35 лв..

На сергиите в Пирот могат да се открият всички нужни хранителни артикули. Нова тв се среща с Мити, която продава своята продукция към този момент 30 години. Тя споделя, че огромна част от клиентите са българи.

" Купуват най-вече зеленчуци. Някои неща в действителност са по-евтини ", споделя тя.

Наташа е един от постоянните клиенти на пазара.

" Всичко е прясно. В Пирот се създават доста неща. Кашкавалът и сиренето са 3 пъти по-евтини от България ", споделя тя. Проверката сподели, че 1 кг ориз в Пирот коства 2,50 лв.. В София цената е към 3 лв..

Ето какви са цените и в Гърция. В южната ни съседка тук-там храната е 3 пъти по-скъпа спрямо България. Търговците изясняват, че повода е скокът в цените на горивата поради войната в Украйна.

В Аспровалта фрапе, вода и шезлонг костват 8 лева Каква е обстановката в супермакретите в града? Брашното в един подобен магазин коства малко над 1 евро, солта е близо 75 цента, а захарта коства 1 евро и 30 цента.

Много българи пазарят и в Румъния. Хората, които живеят в Русе избират да купуват от прилежащия румънски град Гюргево. Разходът за гориво, с цел да се стигне до там е под 10 лв., само че предизвикването освен това пътешестване е тежкотоварният трафик към ГККП " Дунав мост ".

За моста се заплаща такса - 4 лв. от българска страна и 15 леи или 6 лв. - от румънска. Пазарът в Гюргево се намира съвсем в центъра на града. Гъмжи от хора и коли, а паркирането в региона е гратис. Тържището е с открита и закрита част. Повечето от щандовете оферират фермерска продукция непосредствено от производителя. Това притегля купувачите от Русе. Михаела и приятелките ѝ, които постоянно пазарят от Гюргево.

" Харесва ни това, че е в непосредствена непосредственост до Русе. Месото е прясно и вкусно. Цените са почти като в България ", показа Роска Николаева.

Русенецът Росен има щанд на пазара. Той прави сметка кои артикули са по преференциални за българските купувачи. Свинското месо е на съвсем същите цени, като в България, само че агнешкото е много по-евтино. Олиото се продава под 4 лева за литър, само че яйцата, изключително тези от домашни кокошки, са по скъпи- една леа или 40 стотинки за брой.

Търговците на гюргевския пазар също регистрират изгодата от българските си клиенти. Хвалят се, че при тях всичко е локално произвеждане. Въпреки разноските за гориво и таксата за " Дунав мост ", купувайки нужните артикули за седмица от Гюргево, едно домакинство от Русе може да спести 10 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР