Само на 90 километра от центъра на София, в съседна

...
Само на 90 километра от центъра на София, в съседна
Коментари Харесай

Колко може да спести едно домакинство от Русе, ако си напазарува за седмица от Гюргево?

Само на 90 километра от центъра на София, в прилежаща Сърбия, се намира един от най-посещаваните пазари за прясна домашна продукция.

Асен Манасиев от ни води в Пирот, с цел да ревизира какви са цените там.

Дизелът и бензинът към този момент нахвърлиха 3 лева Това значи, че пътят от 180 км в двете направления коства към 35 лева На сергиите в Пирот може да открием всички нужни хранителни артикули. Срещаме се с Мити, която продава своята продукция към този момент 30 години. Казва, че огромна част от клиентите са българи.

„ Купуват най-вече зеленчуци. Някои неща в действителност са по-евтини”, споделя тя.

Наташа е един от постоянните клиенти на пазара.

„ Всичко е прясно. В Пирот се създават доста неща. Кашкавалът и сиренето е 3 пъти по-евтино от България”, споделя тя.

Проверката ни сподели, че 1 кг ориз в Пирот коства 2,50 лева В София цената е към 3 лева

Екипът ни ревизира какви са цените и в Гърция, както и по-качествени ли са продуктите. В южната ни съседка тук-там храната е 3 пъти по-скъпа спрямо България. Търговците изясняват, че повода е скокът в цените на горивата поради войната в Украйна.

В Аспровалта фрапе, вода и шезлонг костват 8 лева От плажа екипът ни отиде в един от супермакретите в града. Брашното там коства малко над 1 евро, солта е близо 75 цента, а захарта коства 1 евро и 30 цента.

От Гърция отиваме на пазар и в Румъния. Защо русенци избират да купуват от прилежащия румънски град Гюргево ревизира Наталия Йорданова.

Разходът за гориво, с цел да се стигне до там е под 10 лева, само че предизвикването освен това пътешестване е тежкотоварният трафик към ГККП „ Дунав мост”.

За моста се заплаща такса - 4 лева от българска страна и 15 леи или 6 лева - от румънска. Пазарът в Гюргево се намира съвсем в центъра на града. Гъмжи от хора и коли, а паркирането в региона е гратис. Тържището е с открита и закрита част. Повечето от щандовете оферират фермерска продукция непосредствено от производителя. Това притегля купувачите от Русе. Срещаме Михаела и приятелките й, които постоянно пазарят от Гюргево.

„ Харесва ни това, че е в непосредствена непосредственост до Русе. Месото е прясно и вкусно. Цените са почти като в България”, показа Роска Николаева.

Русенецът Росен има щанд на пазара. С него вършим сметка кои артикули са по преференциални за българските купувачи. Свинското месо е на съвсем същите цени, като в България, само че агнешкото е много по-евтино. Олиото се продава под 4 лева за литър, само че яйцата, изключително тези от домашни кокошки, са по скъпи- една леа или 40 стотинки за брой.

Търговците на гюргевския пазар също регистрират изгодата от българските си клиенти. Хвалят се, че при тях всичко е локално произвеждане.

Въпреки разноските за гориво и таксата за „ Дунав мост”, купувайки нужните артикули за седмица от Гюргево, едно домакинство от Русе може да спести 10 лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР