Само на 9 години Билха Брайънт се изправя пред ужаса

...
Само на 9 години Билха Брайънт се изправя пред ужаса
Коментари Харесай

Българската еврейка Билха Брайънт за ужаса от депортирането на семейството й в концлагер

Само на 9 години Билха Брайънт се изправя пред ужаса да бъде изпратена в концлагер. Тя е родена в Дупница през 1934 година и изминава пътя от родния си град до Държавния департамент на Съединени американски щати. Историята споделя Нова телевизия.

Семейството на Билха произлиза от сефарадските евреи. Баща й обработвал големи количества тютюн в региона на Дупница. Помагало цялото семейство. В България живеели спокойно и умерено до 9 март 1943-та.

И макар, че приказва превъзходен български, понякога Билха се тормози, а разказът продължава на британски. За малко и тези страшни моменти, когато 9-годишното момиче, трябвало да бъде депортирано.

„ Аз бях просто дете от едно нормално семейство. И да мина през всичко това… Ужасно, извънредно възприятие. Ти си беззащитен. Не можеш да направиш нищо. Седиш и чакаш да те вземат… извинявайте, ще се разплача ”, споделя тя.

Над 40 хиляди български евреи са качени на трен и отпътуват за Югославия. Оттам – на кораби за Израел.

Избрана е да стане офицер. Започват годините,в които животът й се усмихва. Следва работа в Комисията за помирение със Сирия и Ливан, а по-късно е определена за Културно аташе на Израел в Хага.

Заминава за Холандия, където става най-младият посланик. Един от посланиците остава без дама за бала и кани Билха. Срещу нея обаче е християнин. Работи в американското посолство. Това ги разделя, само че възприятията остават. Той не стопира да й написа писма. Следва женитба. Къща и деца.

Работи и в Държавния департамент до 1995 година, когато мъжът й се разболява.

Сега Билха живее във Вашингтон. Има деца, внуци и правнуци. Остава й единствено една неизпълнена фантазия - да се върне в България, с цялото семейство. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР