Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка

...
Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка
Коментари Харесай

Водата в Осоговския манастир лекува всички болести

Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка в Македония, се намира манастира „Свети Йоаким Осоговски“. Предполага се, че обителта е съществена през 12 век, като по това време и локалният духовник Теофан препогребал в манастирската черква мощите на светеца, които дотогава били съхранявани в пещера. Самият Свети Йоаким е възпитаник на не по-малко почитания у нас Св. Иван Рилски.

Манастирът бил пощаден от турски нападения точно поради мощите на светеца. Почитта към тях отдавали всеобщо локалните и по време на османското иго. Султан Хамид в края на 19-ти век даже изпратил свои подчинени с искане да прекратят това всеобщо събиране на хора, преклоняващи се пред светеца. Неговият делегат взел мощите, само че незабавно щом прекрачил прага на манастира с тях, му прилошало. До толкоз, че даже не бил кадърен да пророни дума. Веднага мощите се връщат в манастира, а султанския делегат, който незабавно се почувствал по-добре, разказал всичко това на владетеля. Той от своя страна сложил специфичен каменен знак, който да демонстрира, че манастирът е под закрилата му и не трябва да се опожарява. Така мощите избавили обителта от нападения.

И до през днешния ден от дясната страна на входа на манастирската черква можете да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким и да измолите от него нещо съкровено. В прилежащата, по-малка черква пък има лековито аязмо, което съгласно вярването лекува всички заболявания.

При огромно земетресение в края на 16-ти век, огромна част от манастирските здания били разрушени, в това число и огромната манастирска черква. Днес мястото е настоящ мъжки манастир и е едно от най-посещаваните поклоннически места в цяла Македония. Обителта е вдигната на няколко ката, като продължава да се достроява и уголемява.

За този манастир, както и за всички забележителности в Македония, можете да прочетете тук: www.macedonia-timeless.com.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР