Само на 17 километра от Разлог се намира едно от

...
Само на 17 километра от Разлог се намира едно от
Коментари Харесай

Църквата, в която намерили утеха ослепените войници на Самуил

Само на 17 километра от Разлог се намира едно от чудесата на религията - църквата „ Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат " в с. Добърско . Храмът, макар, че е включен в „ 100 национални туристически обекта на България”, не е измежду най-известните църкви. Причината е както отдалечеността й, по този начин и дребните й размери.
Когато видиш пред себе си святото място, първо забелязваш двата кръста, издълбани в нейните стени. Високият едвам пет метра храм съчетава в себе си истории и митове, които се предават от уста на уста измежду жителите на Югозапада. Едни описват, че са намерили разтуха за болките си, откакто са я посетили, а други уверено се прекръстват, когато споделят за решението на техни проблеми.

Първата от легендите е обвързвана с притока на река Клинощица - Клинец. Малкото изворче минава тъкмо през центъра на селото. Самото село е ситуирано на 1050 метра надморска височина и съчетава ненадмината композиция от планински климат и несравнима природа. Но вярващите не идват тук нито поради чистия въздух, или вековните дървета - идват поради вярата .
Легендата гласи, че бойците на цар Самуил, изгубили зрението си при борбата край село Ключ, намират избавление в Добърско. Годината е 1014, а българските земи размирни. Слепите бойци, изгубили борбата с византийския император Василий II, се насочат на поход към светите земи на Рилския манастир. Настава мраз и стопират в местностите на с. Добърско. Пият от светената вода на потока и вземат решение да не не престават. Намират избавление и остават.

Почти шест века по-късно е построена и църквата, която съгласно мнозина е направена точно от наследници на тези бойци.
Друга легенда гласи, че при започване на 20-ти век, млада майка почнала да търси лек за детето си. То изгубило зрението на едното си око, без никаква причина, а лекари мислили, че ще остане сляпо. Майката поела на път към разложката долина, измила лицето на детето си от извора и влезнала в черквата. След време, като същинско здравно знамение, детето се оправило .

Снимки: Фейсбук
Днес може да се твърди, че църквата „ Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат " продължава да връща вярата. Броени дни преди един от най-светлите християнски празници – Великден, десетки хора се насочат през неотъпканите, и запазили спомените за борби и вяра пътеки, по пътя на църквата. Виждат старите къщи на създателите на селото, запазили част от възрожденския си дух и намерили разтуха в земите край Разлог. Забелязват и поточето – обект на десетки предания. Запалват свещ в дребната черква, която е съчетала гигантска сила. И се молят – за вярата, любовта и здравето !
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР