Само на 14 км от Котел, сгушено в Стара планина,

...
Само на 14 км от Котел, сгушено в Стара планина,
Коментари Харесай

Истории от с. Медвен: Как селото пази своя възрожденски дух и до днес?


Само на 14 км от Котел, сгушено в Стара планина, се намира дребното селце Медвен. От всички 300 къщи – представители на камчийската архитектура, 104 от тях са оповестени за монументи на културата, две от тях от национално значение. Освен с тях селото е известно с живописната околност " Сини вир " и се гордее с корените на известни български родове.

Там е роден Захари Стоянов, там е роден военачалник Лолов - дядото на Татяна Лолова. Там е роден и Стоян Бъчваров - основател на Варненския спектакъл и дядо на Ути Бъчваров.



В селото и до през днешния ден по празници се чува ехтящата камбана в сцените от филмовата поредност " Записки от българските въстания ".

Вдъхновен от Захари Стоянов е и 32-годишният Ивайло Иванов. От строител той става екскурзовод в музея в селото, откакто в продължение на няколко години всеки ден отваря остарели книги, учебници и вестници, с цел да научи колкото се може повече за българската история.

„ Вдъхновява ме, защото има доста неща, които не са ясни в историята, а и ясните са много забавни и би трябвало по-голяма част от хората да ги научат, да ги схванат. Има потребност да се прочете повече нашата история, да се прегледат нашите герои. Да се научи какъв е бил нашия живот, преди години и в този момент “, споделя Ивайло.



Според него малко по-малко българите губят себе си и идентичността си. Затова и би трябвало да знаем корените си и от кое място сме тръгнали.

Ивайло споделя, че в никакъв случай не е бил пред алтернативата дали да не напусне селцето.



A хората от селото чакат да видят още веднъж бялата лястовица, която гнезди в Медвен преди 20 години. Стотици хора от страна се стичат тогава, с цел да я видят, тъй като съгласно Йовковия роман " По жицата " тя носи вяра и излекуване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР