Само малка част от събитията от нашия живот зависят от

...
Само малка част от събитията от нашия живот зависят от
Коментари Харесай

Принципът 90/10, който влияе на целия ни живот

 дъска-на-която-е-написано-90/10

Само дребна част от събитията от нашия живот зависят от волята на случайността, в останалите ние сами решаваме по какъв начин ще се развие денят ни. Така споделя американският публицист Стивън Кови, нарекъл този принцип 90/10. А работата на този принцип той сподели благодарение на елементарни образци:

 правилото-90/10

10 % от събитията в живота ни ние не можем въобще да направляваме. Не можем да предотвратим повредата на уреда, който използваме, да повлияем на задържането на полета на самолета или да контролираме аления цвят на светофара. Но можем да направляваме реакцията си през тези събития.

Останалите 90 % от събитията са резултат от нашата реакция. В резултат се вкарваме в неконтролируеми и стресови обстановки.

 представете-си-следното

Закусвате със фамилията си. Дъщеря ви инцидентно бута чашата ви с кафе прави върху ризата ви. Вие скачате и се развиквате на щерка си, наричайки я некадърница. Упреквате жена си за това, че е сложила чашата доста покрай края на масата.

Отивате в спалнята с цел да се преоблечете, а на връщане виждате плачещата си щерка, която не е приключила закуската си и не е събрала нещата си за учебно заведение.

В резултат тя изпуска рейса си за учебно заведение. Жена ви бърза за работа и вие откарвате щерка си до учебно заведение с вашата кола. Но тъй като закъснявате, постоянно нарушавате разпоредбите за придвижване по пътя.

Отивайки на работа със забавяне, откривате, че сте не запомнили у дома нужните документи. Денят ви е почнал извънредно и е траял в същия дух. Нямате самообладание към този момент да свърши. Прибирате се у дома и виждате че жена ви и щерка ви са в неприятно въодушевление. В връзките ви се вижда напрежение.

 лош-ден

А. Защото щерка ви инцидентно развя кафето?

Б. Защото щерка ви изпусна рейса и трябваше да я закарате до учебно заведение?

В. Защото на пътя имаше запушване и закъсняхте за работа?

Г. Защото погрешно реагирахте на обстановката?

Верният отговор е Г. С реакцията си развалихте целия ден на себе си и фамилията си. Не сте могли да избегнете разлятото кафе, само че можехте да контролирате реакцията си.

 другояче

Кафето се разлива върху ризата или панталоните ви. Дъщеря ви е подготвена да се разплаче. Вие нежно казвате: Не се притеснявай, идващия път бъди по-внимателна “. Отивате в спалнята, преобличате се, взимате всичко, което ви е нужно на работа.

Връщате се в кухнята и успявате да видите през прозореца по какъв начин щерка ви ви маха с ръка, седнала в рейса за учебно заведение. Сбогувате се с жена си, излизате от у дома. Отивате на работа 5 минути по-рано и пламенно се поздравявате с всички.

Два разнообразни сюжета. Започнали еднообразно, само че приключили друго. Цялата работа е във вашата реакция към събитията в живота ви. Естествено, можете да продължите да вините другите за свотие беди и да се оплаквате, само че това ще помогне ли да живеете по-добре?

 правилна-реакция

Ако някой ви изпреварва на пътя. Дайте му да ви изпревари, не се състезавайте: какво значение има, в случай че отидете на работа няколко секунди по-късно? Помнете за предписание 90/10 и не се безпокойте за това.

Самолетът закъснява, това скапва целия ви график за деня. Не си го изкарвайте на чиновниците на летището, те не са отговорни. Използвайте това време за четене. Запознайте се с другите пасажери и проведете прелестен диалог.

Няма да изгубите нищо, в случай че опитате да измененията живота си на правилото на 90/10. Напротив, ще бъдете сюрпризирани от резултатите.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР